Междувременно Москва осъди едностранните претенции на Вашингтон като "неприемливи". Ръководителят на Комитета на Държавната дума за Арктика Николай Харитонов предупреди, че опитите на САЩ да разширят територията си могат да увеличат напрежението в Арктика.

Свързани новини

31.12.2023 08:12

САЩ трябва да оттеглят новите си претенции за Арктика: Зоолог

Видян 2270 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ трябва да спрат да се опитват едностранно да разширяват континенталния си шелф, особено в Арктика, заяви зоологът от Университета на Аляска Рик Щайнер.

Коментарите му идват, след като администрацията на американския президент Джо Байдън официално публикува карти, в които подробно е описан разширеният американски континентален шелф в Арктическо море, Атлантическия океан, Берингово море, Тихия океан, два участъка в Мексиканския залив и край Марианските острови.  

Като цяло Вашингтон едностранно претендира за суверенитет върху около 1 милион квадратни километра морско дъно, като най-големите придобивки са в Арктика - регион, богат на минерали и енергийни ресурси.

Държавният департамент на САЩ настоява, че новите граници, предложени от Вашингтон, няма да създадат териториални спорове с Русия, но ще изискват уреждане с Канада и Япония.
Щайнер обаче заяви, че САЩ "ходят по тънък лед", като предявяват едностранни претенции в Арктика, тъй като не са ратифицирали Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS).

Вместо да се надпреварват за ресурси в полярния регион, зоологът настоя, че всички държави трябва да се обединят, за да "защитят напълно и завинаги Северния ледовит океан" и да оттеглят претенциите си за разширен континентален шелф.


Според Фрийман единственото решение би било да се договори споразумение с държави, които вече имат претенции към тези райони, като Русия, Канада и други членове на Арктическия съвет.

"Дори ако американците не бяха въвлечени в прокси война с Русия и икономическа война с Китай, да ги накараме да се съгласят с тези едностранни действия би било на границата на невъзможното", казва бившият дипломат. Той твърди също, че е "трудно да се разбере" как претенциите на САЩ за разширен шелф в Арктика съответстват на възраженията им срещу подобни претенции от страни като Китай.

Междувременно Москва осъди едностранните претенции на Вашингтон като "неприемливи". Ръководителят на Комитета на Държавната дума за Арктика Николай Харитонов предупреди, че опитите на САЩ да разширят територията си могат да увеличат напрежението в Арктика.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева