CNN ракетата е била изстреляна от бомбардировач B-52 край западното крайбрежие и се е движила на височина от 20 000 м в продължение на повече от 480 км

Свързани новини

05.04.2022 12:07

САЩ тайно са тествали хиперзвукова ракета: CNN

Видян 1421 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ са изпробвали хиперзвукова ракета, разработена от Lockheed Martin за програмата Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC), твърди служител на отбраната, цитиран от CNN в понеделник. Предполага се, че администрацията на Байдън е запазила процеса в тайна, за да не разгневи допълнително Русия.




Според източника на CNN ракетата е била изстреляна от бомбардировач B-52 край западното крайбрежие и се е движила на височина от 20 000 м в продължение на повече от 480 км. Източникът не разкрива скоростта на снаряда, въпреки че тя би трябвало да е била поне 5 Мах, което се смята за най-ниската стойност за хиперзвуковите оръжия.




Това е вторият успешен тест по програмата HAWC, която се управлява съвместно от ВВС на САЩ и Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA). През септември миналата година DARPA обяви, че е изпробвала прототип на ракета със скреймджет, произведен съвместно от Raytheon Technologies и Northrop Grumman, без да предлага подробности.


 


И двата варианта използват ускорителна степен, за да засилят снаряда до точката, в която може да се задейства основният реактивен двигател на ракетата. Конструкцията е различна от руската хиперзвукова балистична ракета, изстрелвана от въздуха, наречена "Кинжал", която страната използва за първи път на бойното поле дни преди американския тест, според хронологията на CNN.




Според руските военни руското оръжие е използвано на 18 март за унищожаване на укрепен склад за боеприпаси в Западна Украйна. САЩ омаловажиха значението на разполагането, като президентът Джо Байдън заяви, че то "няма голямо значение, освен че е почти невъзможно да бъде прехванато". Смисълът на достигането на хиперзвукова скорост с оръжия е да се преодолее противниковата противоракетна отбрана и да може да се нанасят удари в кратки срокове или без предупреждение.


 


В допълнение към "Кинжал" Русия има в арсенала си хиперзвукова крилата ракета "Циркон". Противокорабното оръжие е предназначено да се изстрелва от кораби и подводници. Москва смята, че това е мощна заплаха за важни морски цели, като например ударни групи на самолетоносачи

Източникът на CNN заяви, че САЩ са решили да не оповестяват теста на прототипа на Lockheed Martin, за да избегнат ескалация на напрежението между Вашингтон и Москва. Американските военни отмениха някои рутинни тестове на ICBM  по време на кризата в Украйна, като посочиха същата причина.


 


 


Смята се, че САЩ донякъде изостават от Русия и Китай по отношение на разработването на хиперзвукови оръжия. Паралелното изстрелвано от въздуха оръжие за бързо реагиране (ARRW) на ВВС на САЩ се сблъска със серия от неуспехи през миналата година, като през декември бе съобщено за трети пореден неуспешен тест.




Конструкцията на оръжието включва твърдогоривен ускорител, който извежда клиновиден летателен апарат на височина и със скорост, необходими за нанасяне на удар с голям обсег. И Русия, и Китай твърдят, че разполагат с хиперзвукови планери, които се разгръщат от балистични ракети.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Питайте китайците 05.04.2022 21:56

    Дрън-дрън, въобще не е тайна и е вета новина. Корупцията в Локхийд Мартин не е по-малка от нашата, зобят изпълнителите и за това нещо не им се получило - два пъти. Също като магистралите на Боце.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак