САЩ се превръщат в най-големия износител на втечнен природен газ (LNG) за световния пазар през 2023 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни за проследяване на танкери и правителствени данни. Австралия зае второ място, а Катар, който през 2022 г. беше на първо място, отбеляза спад на производството си с 1,9% и се смъкна на трето място.

Свързани новини

07.01.2024 07:31

САЩ стана най-големият износител на втечнен природен газ в света

Видян 20149 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ се превръщат в най-големия износител на втечнен природен газ (LNG) за световния пазар през 2023 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни за проследяване на танкери и правителствени данни. Австралия зае второ място, а Катар, който през 2022 г. беше на първо място, отбеляза спад на производството си с 1,9% и се смъкна на трето място.

Според доклада износът на втечнен природен газ от САЩ е достигнал месечни и годишни рекорди през миналия месец, като само през декември страната е изнесла 8,6 млн. метрични тона, за да достигне общо 88,9 млн. метрични тона през 2023 г., което е с 14,7% повече в сравнение с 2022 г.

Според данните на американското правителство Европа остава основната дестинация за износа на американски втечнен природен газ през миналия месец, като на нея се падат 5,43 млн. метрични тона, или над 60% от общите доставки. Близо 70% от износа на втечнен природен газ от САЩ е бил предназначен за региона през ноември. ЕС значително увеличи вноса си на втечнен природен газ през миналата година след спада на газовите потоци по тръбопроводите от Русия, която някога беше негов основен доставчик. Това се случи на фона на свързаните с Украйна санкции срещу Москва и саботажа на руските газопроводи "Северен поток" през 2022 г., който ги направи неработещи.


Междувременно, според предишни доклади, въпреки стремежа на Брюксел да се освободи от руската енергия, ЕС увеличава вноса на руски втечнен природен газ. През ноември износът на страната за блока е достигнал исторически връх от 1,75 млн. метрични тона. По данни на Министерството на икономическото развитие общият износ на горива от Русия през 2023 г. възлиза на около 33,3 млн. метрични тона.

Анализаторите свързват увеличените доставки с възобновяването на производството на втечнен природен газ Freeport LNG в Тексас, чието производство беше спряно за няколко месеца след пожар през юни 2022 г. Съобщава се, че връщането на съоръжението към пълна експлоатация е добавило 6 млн. метрични тона към общото производство. Друг фактор, според експертите, разговаряли с Ройтерс, е увеличеното производство в други заводи за втечнен природен газ. Например съоръжението Calcasieu Pass на Venture Global LNG е увеличило производството си с 3 млн. метрични тона на годишна база през 2023 г.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 09.01.2024 14:06

    Лошото е, че краварите направиха това за сметка на европейците.Тази, фук дер лайняната трябва да я осъдят в Хага.

  • 002 Anonimen 08.01.2024 10:31

    Надявам се, че най-после им стана ясно на политическите васали на Европа и България, че измислените санкции към Русия, наложени от Америка с цел, на т.н. "енергийна независимост" е имала предвид зависимост точно от нея ! Пробутва на колониите руски газ на тройна цена, а сега втечнен, който един ГОСПОД знае каква ще му е ! ...

  • 001 CNN 08.01.2024 09:49

    Сатанинските Античовешки Щати станаха най-големият износител на РУСКИ втечнен природен газ в света !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци