Еманюел се подигра с китайските лидери в социалните медии и заяви в интервю за японския вестник "Санкей" по-рано този месец, че Пекин няма никаква научна основа за изразяване на загриженост относно изхвърлянията от Фукушима. Той заяви пред Ройтерс, че въпреки че Китай забранява вноса на морски дарове, уловени от японски рибари, той продължава да разрешава продажбата на риба, уловена от китайски екипажи в японски води.

Свързани новини

04.11.2023 17:00

САЩ ще хранят войниците с японски морски дарове на фона на опасенията от Фукушима

Видян 9613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на САЩ се съгласи да купува японска морска храна за своите военни, за да помогне за смекчаване на икономическите последици от решението на Япония да изхвърли в Тихия океан радиоактивни отпадъчни води от разрушената си атомна електроцентрала "Фукушима-1".

Американските въоръжени сили ще подпишат дългосрочен договор с японски доставчици на морски дарове, за да помогнат да се противодейства на китайската забрана за внос от Япония, заяви посланикът на САЩ в Токио Рам Емануел в интервю за Ройтерс. Японска риба, миди и други продукти ще се сервират на корабите на американските военноморски сили и ще се доставят в комисионите и столовите в 17 американски военни бази в региона, добави той.

Емануел признава, че храненето на американските войници с японска морска храна няма да компенсира напълно загубата на Япония на огромния китайски пазар, но ще даде израз на "икономическата принуда" на Пекин.

"Най-добрият начин, който сме доказали във всички случаи, за да се справим с икономическата принуда на Китай, е да се притечем на помощ на целевата държава или индустрия", каза той.


 През август Китай, който преди това беше най-големият вносител на японска риба, забрани целия внос на морски дарове от Япония, позовавайки се на опасения за възможно радиоактивно замърсяване. Пекин разкритикува решението на японското правителство да започне да изхвърля отпадъчните води от Фукушима в Тихия океан, като нарече този ход "изключително егоистичен и безотговорен". По-рано този месец Русия последва примера му, като преустанови вноса на японски морски дарове.

Японското правителство многократно е защитавало изхвърлянето на отпадъчни води като безопасно, а Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подкрепи плана. Министерството на външните работи на Китай отговори на твърденията на МААЕ, като предложи на тези, които смятат, че изпускането е безопасно, сами да "пият или плуват в" отпадъчните води от Фукушима.

Еманюел се подигра с китайските лидери в социалните медии и заяви в интервю за японския вестник "Санкей" по-рано този месец, че Пекин няма никаква научна основа за изразяване на загриженост относно изхвърлянията от Фукушима. Той заяви пред Ройтерс, че въпреки че Китай забранява вноса на морски дарове, уловени от японски рибари, той продължава да разрешава продажбата на риба, уловена от китайски екипажи в японски води.


Запитан дали е "ястреб" по отношение на Китай, Еманюел заяви пред Ройтерс, че е просто честен и реалистичен. "Може би честността е болезнена, но това е истината", каза той.

"Отговорността на дипломатите е да насърчават приятелството между страните, а не да очернят други страни и да предизвикват проблеми", заяви в понеделник пред репортери говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин в отговор на последните коментари на Еманюел.

Ройтерс съобщи, че първата покупка в рамките на новата сделка на американската армия с Япония за морски дарове ще възлиза на по-малко от един метричен тон миди. За сравнение, през миналата година Япония е изнесла за Китай повече от 100 000 метрични тона миди.

Цунами, предизвикано от земетресение с магнитуд 9,0 през 2011 г., заля централата "Фукушима Дай-Ичи" и доведе до разтопяване на трите ѝ реактора. Бедствието се нарежда сред най-тежките ядрени аварии в света след експлозията в Чернобил през 1986 г.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец