Говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър и говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отказаха да потвърдят дали ще има морски пехотинци на частни кораби.

Свързани новини

04.08.2023 15:29

САЩ с поредна военна стъпка срещу Иран

Видян 2549 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съединените щати се готвят да разположат морски пехотинци и военноморски персонал на борда на търговски танкери, преминаващи транзитно през Персийския залив, като част от усилията за възпиране на Иран да завладява кораби. Това заяви американски официален представител.


Според американската концепция, така ще се осигури допълнително ниво на защита за танкерите в допълнение към военните кораби и самолети, действащи в стратегически жизненоважния район, през който минава около една пета от световния петрол, пише БГНЕС.


"Предприемат се усилия... да се използват екипи за сигурност, съставени както от морски пехотинци, така и от моряци от флота на търговски танкери, преминаващи през и близо до Ормузкия проток, като допълнителен слой на защита за тези уязвими кораби", каза служителят пред AFP при условие за анонимност. 


Необходима е покана за това, тъй като корабите са частни, но "ние сме в процес на подготовка за изпълнение, ако има окончателни споразумения за това", добави източникът. Запитан дали има опасения, че тези действия могат да доведат до военни действия между американските и иранските сили, отговорът беше, че зависи от Техеран. "Не трябва да има никакви действия, ако Иран играе по правилата и следва международното право. Ако те нападнат и ние имаме сили на борда, ние ще отговорим както трябва", каза служителят.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър и говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отказаха да потвърдят дали ще има морски пехотинци на частни кораби. Кърби подчерта важността на района, като каза, че "Ормузкият проток е жизненоважен морски път, който оказва огромно влияние върху морската търговия по света".


"Това е критична точка в морския свят и видяхме заплахи от Иран да засегне тази точка", добави той. Съединените щати увеличават силите си, действащи в региона, като обявиха миналия месец, че ще разположат разрушител, бойни самолети F-35 и F-16, както и група за готовност за амфибия - морска експедиционна единица, състояща се от около 3000 души персонал.


Американските военни казват, че Иран или е заловил, или се е опитал да поеме контрол над близо 20 кораба под международен флаг в региона през последните две години. Вашингтон твърди, че неговите сили са блокирали два опита на Иран да завладее търговски танкери в международни води край Оман на 5 юли, като Техеран пое контрола над търговски кораб на следващия ден.


През април и началото на май Иран залови два танкера в рамките на една седмица в регионални води, а Техеран също беше обвинен в атака с дрон срещу израелски танкер през ноември 2022 г. Има поредица от подобни инциденти от 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и наложи отново осакатяващи санкции на ислямската република, които според Вашингтон, Техеран е успял да избегне.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв