Късно във вторник Русия повтори обвинението си от няколко години, че САЩ работят с украински лаборатории за разработване на биологични оръжия

Свързани новини

10.03.2022 09:22

САЩ отхвърли руските твърдения за лаборатории за биологично оръжие в Украйна

Видян 1738 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сряда Съединените щати отхвърлиха подновените руски обвинения, че Вашингтон разполага с лаборатории за биологично оръжие в Украйна, като нарекоха твърденията "смехотворни" и предположиха, че Москва може би подготвя почвата за използване на химическо или биологично оръжие, предаде Ройтерс.




Късно във вторник Русия повтори обвинението си от няколко години, че САЩ работят с украински лаборатории за разработване на биологични оръжия. Подобни твърдения в руските медии зачестиха в навечерието на военните действия на Москва в Украйна и бяха направени още в сряда от говорителя на външното министерство Мария Захарова.




"Руските обвинения са абсурдни, смешни и, по думите на моя ирландски католически дядо, са куп глупости. Няма нищо общо с това. Това е класическа руска пропаганда", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби в сряда.


 


В изявление, публикувано също в сряда, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Русия "измисля фалшиви претексти, за да оправдае ужасните си действия в Украйна"




Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, позовавайки се на "неверните твърдения" на Русия, написа в Twitter: "Русия е тази, която има дълъг и добре документиран опит в използването на химически оръжия, включително в опити за убийства и отравяне на политически врагове на Путин като Алексей Навални. "




Руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на твърденията на САЩ в сряда. Русия отрича да е извършила нападение срещу Навални.


 


 


В сряда Захарова заяви, че Русия разполага с документи, според които украинското министерство на здравеопазването е наредило унищожаването на проби от чума, холера, антракс и други патогени преди 24 февруари, когато руските сили навлязоха в Украйна.




Захарова заяви, че документите, открити от руските сили в Украйна, показват "спешен опит за заличаване на доказателства за военни биологични програми", финансирани от Пентагона. Тя не предостави повече информация за документите.




Ройтерс не можа да потвърди информацията й по независим начин.




Говорител на украинския президент заяви: "Украйна категорично отрича подобни твърдения. "




Подобно на много други страни, в Украйна има лаборатории за обществено здраве, които изследват как да се намалят заплахите от опасни болести, засягащи както животните, така и хората. Лабораториите му са получили подкрепа от Съединените щати, Европейския съюз и Световната здравна организация.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.03.2022 12:44

    признаха го-нюланд също

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби