3D-принтиран джоб за петролна помпа се вижда пред изобразеното лого на ОПЕК на тази илюстративна снимка, 14 април 2020 г. REUTERS/Дадо Рувич

Свързани новини

20.10.2022 09:55

САЩ: Ограничението на цените на руския петрол няма да навреди на ОПЕК

Видян 1219 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Плановете за налагане на международен ценови таван на руския петрол няма да засегнат други големи производители, съобщиха представители на САЩ пред Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), настоявайки, че мярката ще бъде насочена само към Москва.

През последните дни Вашингтон се свърза с представители на ОПЕК, за да успокои опасенията си относно предстоящия ценови таван и да ги "увери в ограниченията на плановете си", заяви в сряда пред Ройтерс служител на Министерството на финансите на САЩ.

"Ограничението на цените за 5 декември беше създадено специално за справяне с руската инвазия в Украйна и няма да бъде прехвърлено върху други производители", каза служителят.

Въпреки че държавите от Групата на седемте (Г-7) се съгласиха с ограничението през септември, Европейският съюз подписа плана едва в началото на този месец, което оставя на блока само шест седмици, за да разреши нерешените регулаторни въпроси. В допълнение към няколкото вълни от санкции от страна на САЩ ЕС наложи сериозни санкции на руския енергиен сектор, като наложи пълна забрана за внос на суров петрол, която ще влезе в сила през декември заедно със западния ценови таван.

Москва заяви, че няма да се съгласи с каквато и да е схема за максимални цени, а заместник министър-председателят Александър Новак заяви: "Няма да доставяме петрол на страни, които ще използват таван на цените" и че планът ще създаде "лош прецедент, който във всеки един момент може да бъде разширен до други доставчици, до цялата световна търговия"

"Могат да казват каквото си искат. Цената трябва да се формира по пазарен метод въз основа на баланса между търсенето и предлагането", заяви Новак миналата седмица, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предложи ограничаване на продажбите до 60 долара за барел.


Съобщението за контакт на САЩ с ОПЕК идва дни след като ОПЕК+ (картелът на най-големите държави производителки на петрол и Русия) обяви, че ще намали производството на петрол с 2 млн. барела на ден, въпреки натиска от страна на Вашингтон да се въздържи от тази стъпка. Представители на САЩ остро осъдиха намаляването на добива, като предположиха, че то има за цел да облагодетелства Москва, тъй като европейците търсят алтернативни източници на енергия в отговор на войната в Украйна. Водещият член на ОПЕК, Саудитска Арабия, по-късно отрече твърденията, като заяви, че е "учудена" от идеята, че "застава на страната на Русия".


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец