Свързани новини

03.06.2014 10:43

САЩ официално закриха базата си в Киргизстан

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На летище Манас в столицата на Киргизстан Бишкек се състоя официална церемония по закриване на разположената там авиобаза на САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС.


Посланикът на САЩ в Киргизстан Памела Спратлин заяви след мероприятието, че очакват в рамките на една седмица всички американски войници да се изтеглят от района.


Първият заместник-министър на отбраната на Киргизстан заяви от своя страна, че по документи американските военни трябва да напуснат страната до 10 юли, но най-вероятно това ще стане в средата на този месец. По думите му войници от страната и техни американски колеги ще патрулират в района на базата.


В хода на церемонията стана ясно, че американците оставят на Киргизстан различна инфраструктура и оборудване за 30 милиона долара.


Авиобазата на САЩ бе открита в Манас през декември 2001 година. Първоначално там бе разположена военна техника на участниците в антитерористичните операции в Афганистан, но после стана транзитен център за прекарване на американски войски и други.


Решението за закриването на базата бе прието от Киргизстан през 2013 година. През периода от създаването й са преминали към и от Афганистан 5,3 милиона военнослужещи от коалиционните сили. Извършени са 33 хиляди полета с презареждане в небето. Транзитно са преминавали военнослужещи от 26 държави. На ден са минавали до 4 хиляди войници.


Транзитната база се мести в Румъния.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец