Свързани новини

14.03.2023 20:42

САЩ обвини Русия в свалянето на US дрон над Черно море

Видян 4482 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник сутринта над Черно море бе свален безпилотен самолет за наблюдение MQ-9 Reaper на американските военновъздушни сили, като Европейското командване (EUCOM) го определи като "опасно и непрофесионално прихващане" от два руски самолета.

Платформата за разузнаване, наблюдение и разузнаване е "действала в рамките на международното въздушно пространство", когато самолетите са се приближили, се казва в изявление на EUCOM. Един от самолетите Су-27 "удари витлото на MQ-9", така че операторите изхвърлиха дрона в морето.


"Няколко пъти преди сблъсъка самолетите Су-27 изхвърлиха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично неиздържан и непрофесионален начин", оплакаха се американските военни, обвинявайки руснаците в "липса на компетентност"

Генерал Джеймс Хекер, командир на военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка, заяви, че дронът е "извършвал рутинни операции в международното въздушно пространство" и че катастрофата е довела до "пълна загуба" на MQ-9.


EUCOM заяви, че САЩ "редовно" извършват полети с безпилотни самолети в международното въздушно пространство, за да "укрепят колективната европейска отбрана и сигурност" и да "подкрепят съюзническите, партньорските и националните цели на САЩ" Хекер заяви, че полетите ще продължат, като призова руснаците "да се държат професионално и безопасно"


Руското министерство на отбраната коментира информацията.


Американският дрон е летял към руската граница с изключени транспондери, съобщи министерството. То заяви, че руските изтребители не са осъществили контакт с безпилотния летателен апарат и не са използвали бордови оръжия.


"Средствата за управление на руските ВВС сутринта са регистрирали полет на американски безпилотен апарат MQ-9 по посока на руската държавна граница", заяви Министерство на отбраната на Русия. "Дежурните изтребители от силите за противовъздушна отбрана са били вдигнати във въздуха, за да идентифицират нарушителя над водите на Черно море."


Оттам се допълва, че поради внезапна маневра американският дрон е преминал в "неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност".


"Руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влезли в контакт с американския дрон, като благополучно са се върнали на летището", завършва изявлението, цитирано от ТАСС


САЩ признаха, че предоставят на Украйна разузнавателна информация и информация за наблюдение и разузнаване в конфликта срещу Русия, като същевременно настояват, че не са страна във военните действия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 15.03.2023 09:29

    Какво правят фащ на другия край на света, що не си стоят у дома?

  • 002 ИвайлоК 14.03.2023 21:56

    Обичайна маневра с изпускане на гориво - за да зацапат сензорите и обективите на шпионското летило.

  • 001 Anonimen 14.03.2023 20:59

    Доста странна е фразата "изхвърлиха гориво" ! Краварското хвърчило няма никаква работа над Черно море .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец