Наблюдателите на САЩ са извършили лични инспекции само на около 10 % от 22 000 оръжия, предоставени от САЩ на Украйна, които изискват специален надзор, съобщава Washington Post.

Свързани новини

03.11.2022 09:24

САЩ не знаят какво става с 90% от оръжията за Киев: Washington Post

Видян 1018 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Седмици, след като близката до Белия дом телевизия CBS пусна разследване от фронта, според което 70% от оръжията, които САЩ са пратили в Украйна може да не са на терен, а да са изнесени към трети държави, най-близкият до управляващите демократи вестник Washington Post също достига до сходни резултати в свой тревожен материал:


„Наблюдателите на САЩ са извършили лични инспекции само на около 10 % от 22 000 оръжия, предоставени от САЩ на Украйна, които изискват специален надзор.
Представители на САЩ, които говорят при условие за запазване на анонимността им, за да предоставят подробности, които не са били оповестени досега, заявяват, че бързат да разгърнат нови средства за проследяване на оръжия, за които се смята, че има повишен риск от отклоняване, включително ракети земя-въздух Stinger и противотанкови ракети Javelin, на фона на това, което описват като "супер горещ конфликт" в Украйна.


Те се надяват да постигнат "разумно" ниво на съответствие с правилата на САЩ за надзор на тези високорискови изделия, но също така признават, че е малко вероятно да постигнат 100 % от нормалните проверки и инвентаризации, тъй като ескалиращата война на страната с Русия напряга системите за гарантиране, че оръжията не са откраднати или използвани неправомерно.


От инвазията в края на февруари, която доведе до затварянето на посолството на САЩ в Киев за няколко месеца, американските служители успяха да извършат само две лични проверки на обекти, изискващи засилен надзор, в оръжейни складове, където американското оръжие е внесено от Полша.


"Конфликтът създава несъвършени условия, в които трябва бързо да се адаптираме", заяви високопоставен служител на Държавния департамент. "Искаме да използваме част от тези ресурси, за да работим с нашите съюзници и партньори за намаляване на риска, когато и където можем. "


Борбата за адаптиране на правилата за надзор, създадени за мирно време, придобива все по-голямо значение, тъй като обемът на американската помощ достига главозамайващи нива, а контролът от страна на Конгреса се засилва.
Представители на САЩ и Украйна твърдят, че не са регистрирали случаи на незаконно използване или прехвърляне на американски оръжия в Украйна, откакто руският президент Владимир Путин започна инвазията си на 24 февруари.


Държавният департамент признава, че пленяването на украински оръжия от руските сили може да доведе до контрабанда на тези оръжия в други държави. Изчезнаха и други оръжия; шведски гранатомет, очевидно откраднат от бойно поле в Украйна, се взриви в багажника на кола в Русия през май.


Рейчъл Стол, вицепрезидент на изследователските програми във вашингтонския център Стимсън, заяви, че длъжностните лица трябва да разработят и по-дългосрочни планове за гарантиране на сигурността на „излишните” американски оръжия след края на конфликта с Русия, като отбеляза историята на Украйна като театър за контрабанда на малки оръжия след Студената война.


Тя заяви, че исканията за задълбочен надзор може да изглеждат в противоречие с желанието на САЩ да помогнат в момент, в който Украйна е изправена пред борба за съществуването си. Но тя добави: "Трябва да сме сигурни, че няма да позволим на темпото и спешността да надделеят над дългосрочните ни интереси. "


Снимка: Блумбърг






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.11.2022 11:43

    Тя и акушерката Урсула не знае къде отиват десетките милиарди на европейците предоставени на Зеленски без тяхно желание, но това не я тревожи и непрекъснато налива нови милиарди към този луд наркоман

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв