Свързани новини

17.01.2014 14:41

САЩ готвят по-сурова битка срещу цигарения дим

Видян 1415 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще удвои усилията си за ограничаване на тютюнопушенето, съобщава "Файненшъл таймс".


В публикуван днес доклад по повод 50-годишнината от първия правителствен доклад за тютюнопушенето в САЩ се предупреждава, че постигнатите досега успехи в борбата с вредния навик не са гаранция за напредък в бъдеще.


Докладът, подготвен от правителствената служба за обществено здравеопазване, отчита, че докато през 1965 година делът на пушачите в САЩ е бил 43 процента от населението, днес той е спаднал до 18 процента. Всеки ден обаче над 3200 младежи под 18 години запалват първата си цигара.


"Трябва да прекратим употребата на цигари и да отгледаме свободно от тютюна поколение", заяви ръководителят на правителствената служба за обществено здравеопазване Борис Лучняк.


Той призова за въвеждане на по-строги политики срещу тютюневия дим, промени в данъчната политика и по-лесен достъп до лечение за отказване от тютюнопушене. Вредният навик може да бъде ограничаван и чрез намаляване на количеството никотин в тютюневите продукти, за да се намали пристрастяването, се посочва в доклада.


Директорът на правителствения Център за контрол и предотвратяване на заболяванията д-р Томас Фридън посочва пред Ройтерс, че лечението на пациенти, страдащи от последиците на тютюнопушенето, струват на американската държава по 130 милиарда долара годишно.


Докладът не е категоричен в оценката за електронните цигари. Макар че те се смятат за по-малко опасни от традиционните тютюневи продукти, е нужно да се даде отговор на въпросите, свързани с ефекта им върху здравето и начина, по който се рекламират, предупреждава докладът. При електронните цигари потребителят вдишва чист никотин, но избегва останалите токсини, съдържащи се в традиционните тютюневи изделия.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително