Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд гласува против резолюция, разрешаваща палестинското членство в ООН, в централата на ООН в Ню Йорк, 18 април 2024 г.

Свързани новини

19.04.2024 13:35

САЩ блокира кандидатурата на Палестина за членство в ООН

Видян 863 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която щеше да проправи пътя на Палестина към членство в световната организация.


Понастоящем Палестина е "държава-постоянна наблюдателка " в ООН, която участва в заседанията, но няма право на глас.


Проекторезолюцията, обсъдена в четвъртък, съдържаше препоръка към Общото събрание на ООН да проведе гласуване за актуализиране на статута на Палестина в организацията. Документът беше отхвърлен с 12 гласа "за", един "против" и двама въздържали се.


Алтернативният представител на САЩ по специалните политически въпроси Робърт Ууд заяви, че "има нерешени въпроси относно това дали [Палестина] отговаря на критериите, за да бъде считана за държава".


Той заяви, че Палестина не може да бъде приета в ООН, докато войнстващата групировка Хамас контролира ивицата Газа.


Вашингтон продължава да подкрепя решението за две държави за Израел и Палестина, подчерта Ууд.


 Този вот не отразява противопоставянето на палестинската държавност, а е признание, че тя ще бъде постигната само чрез преки преговори между страните", каза той в изявление.


Проектът беше остро критикуван от израелския посланик Гилад Ердан, който заяви, че резолюцията е "откъсната [от] реалността на място" и би имала "нулев положителен ефект за която и да е страна". Той заклейми Палестинската автономия (ПА), която управлява Западния бряг, но не и Газа, като "подкрепяща тероризма организация, която не заслужава никакъв статут в ООН".


В изказване пред Съвета за сигурност руският посланик Василий Небензя заяви, че гласуването е показало, че "за Вашингтон [палестинците] не заслужават да имат своя държава".


"Днешното използване на правото на вето от страна на делегацията на САЩ е безнадежден опит да се спре неизбежният ход на историята. Резултатите от гласуването, при което Вашингтон на практика беше в пълна изолация, говорят сами за себе си", заяви Небензя.


Палестинският посланик Маджид Бамия настоя, че Палестинската автономия "не е възпряна в стремежа ни за палестинска свобода и независимост".


Заседанието на Съвета за сигурност се проведе в момент, когато войната между Израел и Хамас в Газа навлезе в седмия си месец. Местните власти съобщиха, че от 7 октомври насам са убити близо 34 000 палестинци. Сраженията избухнаха след изненадващо нахлуване на Хамас на израелска територия, в резултат на което загинаха около 1100 души и бяха заловени над 200 заложници.


 На снимката: Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд гласува против резолюция, разрешаваща палестинското членство в ООН, в централата на ООН в Ню Йорк, 18 април 2024 г. 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат