Свързани новини

06.06.2019 20:35

САЩ: Българи, станете от масата

Видян 4342 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Българите често се събират с приятели и роднини на маса и така могат да се превърнат в критична маса хора, които да променят държавата към по-добро”, сочи посланието на новия етап на кампанията на посолството на САЩ в България Силата е в теб. Според организаторите от Козяк с тази идея се цели „да вдъхне у обществото оптимизъм в развитието на страната”.

„Силата е в теб е поздрав към българите, които активно изграждат бъдещето”, заяви посланик Ерик Рубин, под чието крило се развива кампанията.
Сега тече четвъртият етап на инициативата. В началото  бяха представи неизвестни на масовата публика хора, „олицетворяващи силата на българския дух; след това отличи световно признати професионалисти, а в третата част - хора, активно работещи за промяна”, посочват организаторите.

Американското посолство открои четири български организации, „които са пример за инициативността на обикновените граждани”: Заедно в час, Гражданите, TimeHeroes и Резиденция Баба. Припомняме, че програмата Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All. Инициятивата от години събира млади българи, които наскоро са завършили висшето си образование и кариерно ги насочва в различни сфери на социалния живот, започвайки от сферата на образованието.

„Много хора си мечтаят да станат учители, но не срещат подкрепа”, каза Сава Ташев, който преподава английски в училище в Люлин като участник в Заедно в час. Организацията обучава и изпраща млади хора като учители на места, където има нужда от повече преподаватели. Сава завършва участието си в програмата тази година, но смята да остане да преподава.
„Резиденция Баба пък праща младежи да прекарат няколко седмици с възрастни хора в обезлюдяващи се села”, разказа Милица Джанджова от организацията. „Дори селищата да изчезнат от картата на страната, все още има какво да се направи за живите хора там”, каза тя.

„Най-важното е, че ежедневно ни пишат, че сме върнали на някого надеждата в гражданското общество”, каза Стоян Митов от платформата Гражданите. В нея всеки може да сигнализира за всякакви градски проблеми, а приложението автоматично разпределя сигналите към общините в цялата страна. Хиляди са сигналите за нарушения на пътя, които  се приемат чрез мобилната платформа Гражданите. Приложението вече се превърна в действаща мрежа за гражданско участие и мобилизиране на обществото.

Ния Кирякова от доброволческата платформа TimeHeroes разказа, че тя дава възможност на хора от всички възрасти да направят добро - от младежи от пенсионери, които могат да продължат да използват уменията си.



Виж видео ТУК!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ха ха я пак и тия тръгнали да ни поучават,ми ние сигурно имаме бабини скринове по стари от вашата история ве ха ха.Спрете зобта на НПО-тата и не ни поучавайте и сами ще се справим без вас !

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    и къФ е смис на всич тов... кво съ опитвЪт да ни внушЪвЪт. и кой шъ глътне гуемите парици

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    #001 .. Лични имам такъв скрин - за да го натяквам на краварите и на половин "Европа".

  • 001 Българин 30.06.2019 14:08

    Внимание - ползата от сегашните инициативи на САЩ за България е толкова, колкото ползата от бомбите, хвърлени върху български градове през Втората световна война за възхода на Третото български царство...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец