Свързани новини

05.04.2015 16:04

Сашо Майонезата доставял и санитари за милиони на ВМА

Видян 3297 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Де се е чуло и видяло болница, която има стотици санитари с мизерни заплати да плаща по 1300 лв. на калпак на частна фирма да й доставя допълнителни? Отговорът на този въпрос е само част от сагата за източването на ВМА, която при ексдепутата от ГЕРБ Стоян Тонев се превърна в черна дупка за стотици милиони на данъкоплатците – на всеки от нас!

„Одит от март 2014 г. хвърля светлина върху любопитния факт, че от 2003 до 2014 година всички обществени поръчки за хранене се печелят от фирмата Сейл комерс на Александър Найденов - Майонезата. Договорът за хранене за 2013 г. е за 6.8 млн. лв. Договорът за хранене на ВМА беше цитиран от военния министър като „един от неизгодните: последно порционът във ВМА е бил 14 лева на ден срещу 3.50 в Пирогов".

На същата фирма, явно специалист по всичко, е било възложено и да чисти прозорците. Това става с договор за спомагателни болнични услуги. При съпоставката на цените с тези на друга фирма, на която ВМА е възлагала миене на прозорци, става ясно, че цената на квадратен метър на Сейл комерс е четири пъти по-висока от тази на втората фирма за идентична услуга. 

Друг одит от 2012 г. разкрива, че болницата сключва договор – колко изненадващо – пак със Сейл Комерс за почистване и санитарни услуги. „Договорът е сключен през 2010 г. за период от четири години и е на обща стойност 14.7 млн. лева. Одиторите посочват, че санитарите, осигурени от фирмата, са с ниска квалификация и без професионален опит и за отделните болници в структурата на ВМА в страната разходът за един санитар средномесечно е 1048 лева. Фирмата осигурява за ВМА-София 137 санитари, за Варна – 62 санитари, за Пловдив -20 санитари, за Сливен – 23 санитари, за Плевен – 29 санитари, за Поморие-7 санитари, за Хисаря -13 санитари”, пише Медиапул като уточнява по филиали на ВМА разпределението на свръхплатените санитари, докато редовите работят за мизерни пари около минималната заплата, а „честните” – за 4 пъти повече поне по документи.

„За ВМА- София разходът за един санитар е 967 лева без ДДС (почти 1200 лв. крайна цена на калпак) като в тази сума би трябвало да влизат и почистващите и дезинфекциращи препарати. Одиторите обаче откриват, че покупката на дезинфектантите е за сметка на ВМА, поради което основният разход на частната фирма е за заплати на санитарите. За сметка на ВМА са купени на санитарите професионални почистващи колички, приспособления за миене и и почистване.

Фирмата ползва под наем почистваща техника на ВМА, като няма писмена договореност за срока и условията за ползване. Наемната цена от 997 лева е утвърдена в опис на началника на ВМА. Заради това, че болницата периодично задлъжнява към Сейл Комерс, фирмата от своя страна отказва да плаща наем за техниката.

Договорът е определен като икономически неизгоден, тъй като разходите за външните санитари са много по-високи отколкото за щатните служители на ВМА. В същото време санитарите на болницата работят заедно с външните санитари, поради което е трудно да се определи доколко ефективна е работата на едните и на другите.

Според одиторите при обществените поръчки за хранене е заложено дискриминационно минимално изискване, което предопределя победител да е една и съща фирма= Тази практика се повтаря и при обществена поръчка за поддръжка на сградния фонд, където също печели един изпълнител - ГеоМар 03 ООД, която изглежда създадена с цел да получава тези поръчки. В одита се посочва, че за целия период от регистрацията на фирмата през 2005 г. тя е изпълнител на общо четири договора на обща стойност 7 584197 лева, от които 7 023758 лв. са от договор с ВМА. От 2007 до 2011 година само ГеоМар печели обществените поръчки за поддръжка на сградния фонд.

Санаториумът на ВМА в Банкя също има "слабост" към фирми с един и същи собственик. Фирмите Недит ЕООД и НЕТ ЕВРО ЕООД печелят всички поръчки за ремонтни дейности и поддръжка на сграден фонд и почистване. Според одиторите един от договорите за ремонт от април 2009 г. на стойност 6.2 млн. лева е по завишени цени, а процедурата по избор е опорочена”, пише Медиапул. Друг начин за източване се оказват „клиники със слаба ефективност” или казано с други думи – с нарочно оформени загуби. „За 2012 г. в клиниката по Инфекциозни болести разходите превишават приходите с 2.4 млн. лева, а за 2013 – с 2.3 млн. лева. В Клиниката по дерматология, която стана прословута покрай разкритията за Тонев, разходите превишават приходите с 1.5 млн. лева за 2012 г. и с 1.4 млн. лева през 2013 година. По 1.3 млн. лева са загубите за двете години в Клиниката по пневмология и фтизиатрия”. Незнайно защо обаче, вместо да сезира прокуратурата, да уволни Тонев или да прекрати практиките, първият кабинет на ГЕРБ налива нашите данъкоплатски пари като в черна дупка, чрез която един кръг стана твърде богат. „Особено фрапираща е ситуацията през 2010 г., когато първоначалният заложен бюджет на ВМА 64.4 млн. лева. Впоследствие бюджетът е актуализиран 34 пъти с общо 37 млн. лева, в резултат на което е надхвърлил 101 млн. лева. За 2011 г. кабинетът на ГЕРБ утвърждава бюджет на ВМА от 69 млн. лева, след което той е актуализиран 27 пъти като е увеличен с 27 млн. лева”. При това няма справедливост: „Средният разход за един преминал болен във ВМА-София за 2013 година 1 701 лева, а средната стойност за издръжка на едно легло е 73 143 лева. За другите големи болници разходът за преминал болен е 666.69 лева и 34 085 за легло”. Разликата е от 2 до 3 пъти! При това като търговски дружества другите болници включват тук и разходите за амортизация, каквито отчисления ВМА не прави като ведомствена болница. Така разликата в стойността на разходите става още по-голяма”, отчитат одиторите, цитирани от Медиапул. Те посочват, че близо половината – 42% от разходите на ВМА при Тонев са „стопански”, а не както подобава на академия – научни, образователни или медицински!!!




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей