Изображение от фотографската серия на Кевин Кули "Край на светлината" (2009 г.).

Свързани новини

09.12.2023 07:34

Със забележителни снимки този фотограф осветлява връзката ни с планетата

Видян 6082 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Огънят е играл решаваща роля за човечеството от хилядолетия. Той ни е позволявал да готвим, строим и да се топлим. Но този основен елемент е и причина за големи разрушения - свидетелство за това е увеличаването на горските пожари по целия свят, което Програмата на ООН за околната среда обяснява с изменението на климата.


Един от свидетелите - и документалистите - на тази тенденция е мултимедийният художник от Лос Анджелис Кевин Кули, който е прекарал последното десетилетие в заснемане на изображения на пожари - както диви, така и контролирани.


"Снимам такива бедствия и се опитвам да ги направя почти красиви", казва Кули, "но така можеш да привлечеш вниманието към тях."


Визуалният артист повишава осведомеността за проблемите на околната среда чрез светещи изображения и инсталации


Работата на Кули има за цел да подчертае връзката ни с околната среда, както и последиците от изменението на климата. Той е снимал горските пожари точно пред прага на дома си в Калифорния, които почти са отнели дома му, разлив на отпадъчни води в Колорадо и намаляващите водни резервоари в Аризона.

"Това е природата, ние не я контролираме, колкото и да ни харесва да си мислим, че я контролираме", казва той и добавя, че се надява работата му да "ни помогне да мислим повече за нейната сила, красота и как можем да я уважаваме".


Кули се фокусира основно върху елементите - земя, вятър, вода и огън - които подсилва със светлинен източник, който или сам активно въвежда, или пасивно въвежда чрез обекти като самолети, летящи в небето, казва той.

Светлината, според него, придава известна важност на баналността на предметите и ситуациите, "подчертавайки неща, които иначе биха останали незабелязани в ежедневието", добави той.

Улавяне на силата на природата

"През последните 25 години работя със светлина по най-различни начини", казва Кули, включително с помощта на лазери, фенерчета, фойерверки, стари крушки, сигнални ракети и дори димни кълба.


В серията си от снимки "Контролирани изгаряния" Кули използва стробоскопични светлини, за да замрази движението на пиротехническия дим и да го превърне в застрашителни скулптури, казва той. Фотографиите са визуално изявление за "желанието ни да контролираме природата".

Но напоследък Кули се оказва привлечен от друг елемент, с по-ниски рискове.

"През 2021 г., по време на пожара в Калдор [в Калифорния], имах много мъчително преживяване и реших, че може би не трябва да снимам толкова много огън и че това става малко изтощително, просто винаги да съм около дима", обяснява той. По същото време Калифорния е в разгара на изключителна суша, което предизвиква интереса му към фотографирането на вода.

Използвайки фенерчета, стробоскопични лампи и дори дронове, Кули прави снимки на океана с дълга експозиция, които осветяват приливите и отливите, както и прилива и отлива на течението, казва той.


"Неотдавна прочетох, че две трети от калифорнийските плажове ще изчезнат, и това е част от причината, поради която искам да направя този проект за вълните", казва той, "за да обърна внимание на това."

Кули вижда в океана съюзник в борбата срещу изменението на климата - посочва неговата сила като поглътител на въглерод и източник на енергия, която може да се получи от вълните.

"Трябва да използваме (природата) по начин, по който да намерим добър баланс между това, от което се нуждаем като хора, и това, което планетата може да понесе", каза той, "за да гарантираме, че ще остане място за бъдещите поколения."


 На водещата снимка: Изображение от фотографската серия на Кевин Кули "Краят на светлината" (2009 г.).


 Източник: CNN



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -