Свързани новини

13.12.2021 16:02

Със 134 гласа "за" Кирил Петков е новият премиер на България

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кирил Петков е новият премиер на България. Той застава начело на Министерския съвет, след като получи подкрепата на 134 депутати от „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Днес Народното събрание провежда извънредно заседание, за да одобри новата власт на страната.


Малко след това Народното събрание избра Министерския съвет на Република България. "За" гласуваха 134 депутати, "против" - 104 и "въздържали се" - 104, с което решението бе прието.
С това гласуване народните представители утвърдиха кандидатурите на петимата вицепремиери - Асен Василев и Калина Константинова от “Продължаваме промяната”, Корнелия Нинова от БСП, Гроздан Караджов от “Има такъв народ” и Борислав Сандов от “Демократична България”.С гласуването бяха избрани и съответните министри в министерствата.
С вота си народните представители прекратиха и правомощията на служебния кабинет.


В събота съпредседателят на ПП получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Петков го върна веднага - изпълнен. Тогава стана ясен и съставът на кабинета, в който влизат представители на четирите партии, подписали коалиционното споразумение. 


„Днес е важен ден да продължим промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Заедно с четиримата коалиционни партньори направихме коалиционно споразумение в 120 страници, 18 глави за политиките, които ще са нужни за промяната”, каза Петков в изказването си от парламентарната трибуна преди гласуването на номинацията му. 


От него се чу и обещание - да бъде премиер на всички българи. „Няма да има разграничение, защото във всяка община има българи, които се надяват на по-добър начин на живот. Аз ще бъда пръв между равни. Само отборно ние ще можем да постигнем всички тези цели”, заяви Петков.


Премиерът отчете и ролята на опозицията. „Призовавам ви - следете всяка наша стъпка! Гледайте за всяка наша грешка! Това, което управляваме, не са нашите пари - а тези на българските граждани. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия”, апелира той. 


От Петков се чу и призив относно конституционните промени. „Нека забравим нашите лични, политически и всякакви други цели. Имаме национални интереси, за които всички сме отговорни. Нека веднъж завинаги дадем на България едно истинско и честно правосъдие, с промяна на Конституцията”, заяви съпредседателят на ПП. 


За финал Петков покани коалиционните партньори и опозицията да подкрепят предложения състав на кабинета. И завърши: „Вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място”.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв