Zijin Mining Group, най-големият златодобивен концерн в Китай и един от най-големите производители на мед в страната, ще увеличи добива на мед в своята медно-златна мина Cukaru Peki в Източна Сърбия, посочва изданието.

Свързани новини

03.09.2023 17:00

Сърбия става основен производител на мед заради китайски инвестиции: Bloomberg

Видян 28778 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай планира значително разширяване на добива на мед в Сърбия, тъй като се очаква търсенето на метала, който е от решаващо значение за световния енергиен преход, да надхвърли предлагането, съобщи Bloomberg.

Zijin Mining Group, най-големият златодобивен концерн в Китай и един от най-големите производители на мед в страната, ще увеличи добива на мед в своята медно-златна мина Cukaru Peki в Източна Сърбия, посочва изданието.

Дружеството откри рудника "Cukaru Peki" преди около две години и вече е инвестирало 678 млн. долара за въвеждането му в експлоатация. Сега Китай иска да направи сондаж още по-надолу, почти два километра, за да достигне до повече запаси.

"Това са огромни запаси, които изискват допълнителна инфраструктура, допълнителни инвестиции в размер на около 3,5-3,8 млрд. долара", заяви пред Bloomberg Бранко Ракочевич, висш сръбски служител в мината.


Мината, разположена в източната част на област Бор, е разделена на горна и долна зона. Производството в горната зона достига 111 000 тона мед и 152 000 унции злато през миналата година. Прогнозният ѝ капацитет се оценява на 91 400 тона мед и 2,5 тона злато годишно, като потенциалното пиково производство може да достигне 135 000 тона мед и 6,1 тона злато.

След като и двете зони достигнат пълния си капацитет, мината Cukaru Peki може да издигне Сърбия до позицията на втората по големина страна производител на мед в Европа.


Надпреварата за добив на материали, които са жизненоважни за прехода към зелена енергия, се засили в целия свят, като Китай се превърна в най-големия доставчик на така наречените критични минерали в света. По-специално, медта се използва във вятърните турбини, електрическите мрежи и електрическите превозни средства.

"Медта се търси винаги и навсякъде", което оправдава дългосрочната инвестиция, каза Ракочевич. "Пазарът е достатъчно стабилен. Цените се понижиха в сравнение с миналата година, но не очакваме голяма волатилност".

Според консултантската фирма McKinsey преходът на света към по-екологична икономика ще увеличи годишното търсене на мед до 36,6 млн. тона до 2031 г. Предвижда се предлагането да достигне около 30,1 млн. тона до същата година от сегашните 22 млн. тона, което ще създаде недостиг от 6,5 млн. тона в началото на следващото десетилетие.








 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей