Свързани новини

14.12.2013 10:05

Съпрузи българи глобени в Испания с 2 милиона евро

Видян 1102 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Български съпрузи бяха осъдени в Испания на по 6 години и 1 ден затвор и глоби по 1 милион евро за трафик и 29 килограма хероин, съобщи Блиц. С решение на Окръжния съд в Сливен двамата ще излежат присъдите си у нас. „И двете решения са изцяло потвърдени от Апелативния съд в Бургас”, съобщиха сливенски магистрати. Наказанията в Испания са били постановени от съда във Валенсия през 2010 година, стана известно вчера. На подсъдимата скамейка са били Нели Р. и Иван Й., и двамата от Сливен, както и други трафиканти, сред които още един българин.


Всички те са отговаряли за „престъпление против общественото здравеопазване и трафик на вещества, които причиняват тежки увреждания на здравето в големи количества”, както гласи текстът в Наказателния кодекс на Испания. В мотивите си съдът във Валенсия описва Нели и Иван като хора без ръководни или решаващи функции в наркотрафика.


Хероинът е оценен на близо 1 млн. евро. Версията на двамата съпрузи е, че през 2009 година заминали за Испания на семейно пътуване. Там случайно се запознали със свой сънародник. Разменили си телефоните и вечеряли веднъж заедно. Нямали нищо общо с канала за хероин, чийто действителен организатор бил другият българин в съучастие с испанци.


Окръжният съд в Сливен е приспаднал от присъдите на двамата близо година и половина – времето, през които българите са били зад решетките в Испания, а след това под „домашен арест” в България. Остатъкът от наказанията си те трябва да изтърпят при първоначален строг режим в затворнически общежития от закрит тип. Нели и Иван са поискали по-лек режим, но сливенският и бургаският съд отказали, въпреки че и двамата имат дете на по-малко от година.


Българските магистрати не са променили и солената глоба от общо 2 млн. евро. Именно тя е най-големият проблем за семейството от Сливен. Доскоро повечето българи, осъдени за трафик на дрога в Испания, се спасяваха от плащането на големите суми, като идваха да излежават присъдите си у нас. Причината бе, че при трансферирането им българските съдии намаляваха глобите, тъй като в нашия закон не съществуват санкции за милиони. Така сервитьор от Слънчев бряг, хванат в Испания с 2112кг кокаин на стойност 55 млн. Евро и осъден за 224 млн. евро, спечели, като дойде да лежи 9-годишната си присъда в България, защото глобата му беше намалена на 300 000 лева.


Нели и съпругът й обаче нямат шанс да отърват плащането на милионите. Само преди месец Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, което задължава магистратите да не променят глобите, наложени на българи в държави от ЕС. Могат да се намалят само годините затвор, ако са повече от предвидените в нашия закон. Но в случая 6 години лишаване от свобода дори е под минимума от 10 години затвор по българския Наказателен кодекс за трафик на дрога.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак