В изказването си Марченко подсказва на Путин, че има шанс да убеди украинските власти да разменят Медведчук за двама британски наемници, за които се съобщава, че са се предали на руските и донбаските сили в Мариупол по-рано тази седмица

Свързани новини

17.04.2022 16:24

Съпругата на украинския опозиционен лидер се обръща към Путин

Видян 1910 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оксана Марченко, съпругата на арестувания украински опозиционен политик Виктор Медведчук, е записала видео обръщение към руския президент Владимир Путин, в което го моли да помогне за освобождаването на съпруга ѝ. Това се случва, след като по-рано тази седмица тя се обърна към турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.




В изказването си Марченко подсказва на Путин, че има шанс да убеди украинските власти да разменят Медведчук за двама британски наемници, за които се съобщава, че са се предали на руските и донбаските сили в Мариупол по-рано тази седмица. Тя подчерта, че съпругът ѝ "е дал съгласието си да бъде разменен и прехвърлен на територията на Руската федерация, ако руската и украинската страна постигнат съответните споразумения".


 


"Добре знаете, че организираният срещу Виктор процес няма нищо общо със здравия разум и е ярък пример за незаконна репресия срещу един нежелан политик заради неговата последователна, принципна и открита позиция", казва Марченко в обръщението си към Путин.




Като казва, че не вярва във възможността за справедлив процес за съпруга си, Марченко твърди, че размяната може да бъде начин да го "спаси" Тази надежда, обяснява тя, е вдъхновила предишния ѝ призив към семействата и приятелите на британските граждани Ейдън Аслин и Шон Пинер, както и към министър-председателя Борис Джонсън.


 


„Но нещо друго също е важно: животът на съпруга ми е толкова скъп за мен, колкото живота на хиляди затворници от СБУ [Службата за сигурност на Украйна], които сега тънат в нейните подземия. Хората се отнемат само за това, че са изразили своята позиция, казвайки истината“, каза съпругата на Медведчук. Тя допълни, че сред затворниците има много известни личности и посочи имената на няколко обществени и културни дейци.


 


"Моля ви да положите всички възможни усилия, за да освободите тези хора и, разбира се, съпруга ми", каза Марченко.




По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази надежда, че Борис Джонсън ще даде бърз отговор на предложението на Марченко. Тя също така предложи на министъра на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс да обясни какво изобщо правят британците в Украйна.




Освен призивите си към Путин, Джонсън и семействата на Аслин и Пайнър, в събота Марченко записа и обръщение към саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Позовавайки се на "исторически близките отношения" на Рияд с Обединеното кралство, тя изрази надежда, че той ще може да разговаря с Джонсън, който на свой ред ще може да убеди украинския президент Владимир Зеленский да размени Медведчук с британците.


 


На 13 април Марченко записва видеообръщение към Ердоган, в което го моли да помогне за освобождаването на съпруга ѝ.




Медведчук е депутат и лидер на "Опозиционна платформа - За живот" - втората по големина партия в украинския парламент, която неотдавна беше забранена от режима на Зеленски заради "сътрудничество" с Русия. Арестуваният депутат обаче настоява, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.




Във вторник украинските власти обявиха, че Медведчук е задържан за предполагаем опит да напусне страната, и публикуваха негова снимка с белезници. От миналата година той е под домашен арест, след като беше обвинен в държавна измяна.


 


Медведчук се противопостави на подкрепения от Запада Майдан през 2014 г. Той смята, че обръщането на страната към Запада е в ущърб на националните ѝ интереси. Опонентите обвиняват Медведчук, че е проруски политик - етикет, който той отрича. Преди това Путин го нарече "украински националист".


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби