Вносът на руски диаманти дестабилизира цялата индустрия

Свързани новини

26.03.2024 17:37

Санкциите срещу руските диаманти създават хаос в ЕС: The Times

Видян 881 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ограниченията, наложени от Запада върху вноса на руски диаманти, дестабилизират цялата индустрия, тъй като търговците се затрудняват да проверяват скъпоценните камъни, предназначени за ЕС, съобщава Sunday Times, позовавайки се на участници на пазара.


Пряката забрана на ЕС и Г-7 за руските диаманти влезе в сила през януари и беше последвана от поетапно въвеждане на ограничения за непрекия внос от 1 март. До септември се планира и механизъм за проследяване, който да помогне на западните власти да установят произхода на внесените диаманти, за да се избегнат нарушения на санкциите.


Малко след влизането в сила на забраната Европейската комисия разпореди всички диаманти, влизащи в ЕС, да преминават през Антверпен в Белгия, за да се провери дали не са руски. От началото на март мярката обхваща необработени диаманти, по-големи от един карат, въпреки че от септември тя ще бъде разширена и ще включва камъни, по-големи от 0,5 карата.


Длъжностните лица изискват тежки документи за доказване на произхода на всяка партида скъпоценни камъни, което принуждава диамантените търговци да се справят с големи закъснения, допълнителни разходи и недоволни клиенти, съобщи Sunday Times, позовавайки се на множество търговци.


Те също така подчертават, че преди това изнасянето на диаманти от Африка е отнемало около 48 часа, след което скъпоценните камъни са били обработвани и изпращани на клиента. "Сега, с цялата бюрокрация, това отнема до две седмици. При лихвени проценти от 10 или 11 % аз губя пари всеки ден", казва един от търговците пред британския вестник.


 Друг търговец казва, че диамантите, идващи от различни страни, са почти идентични от химическа гледна точка, и подчертава "абсурдността на новото законодателство, което предизвиква хаос на международния пазар на бижута".
Малко след като Москва започна войната срещу Украйна през 2022 г., Западът наложи многобройни санкции върху природните ресурси на Русия, включително забрана за внос на петрол, злато и дори хайвер.


Диамантите обаче бяха освободени от забраната отчасти поради силното лоби на Белгия, която предупреди, че Антверпен, през който преминават 90% от световните диаманти, може да рискува да загуби бизнеса си в полза на други търговски центрове. Белгия промени позицията си и подкрепи идеята за система за проследяване на диамантите.


"В Антверпен някога е имало 4 000 диамантени шлифовачи ", казва Питер Бомбеке, един от майсторите в града, пред Sunday Times. "Сега са 120. По-голямата част от работата е отишла в Индия, където работната ръка е евтина."


Търговците се опасяват, че може да бъдат принудени да последват примера и да заминат за Индия, Дубай или Тел Авив, които не са наложили санкции на руските скъпоценни камъни. Според финансов съветник на диамантената индустрия в Антверпен, цитиран от британския вестник, десет компании планират "да се преместят в Дубай или Индия заради тези нови правила".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева