Разширяването на обсега на толсистемата ще доведе до минимално оскъпяване на превозвачите товари, заяви в ефира на БНТ регионалнитя зам.- министър Явор Пенчев

Свързани новини

10.05.2022 11:53

Само с 11 ст. поскъпва билетът за междуградски автобус заради тола

Видян 1123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разширяването на обсега на толсистемата ще доведе до минимално оскъпяване на превозвачите товари, заяви в ефира на БНТ регионалнитя зам.- министър Явор Пенчев.


 


"16 хляба ще се оскъпят общо с 1 стотинка, 10 кг сирене - също с 1 ст. Един автобус изминава средно по 200 км на ден и при заети 28 места, около половината му капацитет, билетът на всеки пътник ще се качи средно с 11 ст.“, уточни той.


 


"Толсистемата трябва да събира средства от реалните ползватели. В момента второкласната пътна мрежа за товарните превози и автобусите е безплатна. Колко отстъпка да се направи още от това?  Годишно за поддръжка са необходими около 1-1,2 млрд. лв.“, каза още строителният зам.-министър.




Във връзка със започналите протести на превозвачите, той припомни че в последните месеци са били проведени 2 големи срещи с тях. „Първата беше още в началото на февруари, втората - през април. Изложихме своите намерения. Чухме и техните искания.


 


Затова и променихме в голямата си част събирането на компенсаторната такса (750 лв. за най-тежките МПС), налагана дори при техническа неизправност на бордово устройство. Въведохме възможност за плащането на т. нар. максимална тол такса. Създадохме 2 работни групи за правната и техническата страна по договорите с фирмата „Капш“, поясни той.




На въпрос дали след протестите на превозвачите изпълнителната власт ще направи компромис, Пенчев отговори, че няма да се поддадат на натиск. „Това би било крайно несправедливо. Няма логика от тол системата, ако тя не събира пари от ползвателите, които най-много увреждат пътищата. Каквото зависи от нашето министерство ще бъде направено и отлагане на въвеждането на толсистемата (и за второкласната пътна мрежа – б. р.) и няма да има. Все пак решението обаче е на МС.


 


 


В нашето министерство гледаме прагматично на въпроса“, каза още Пенчев. Той информира и за намерението от следващата година да се намали цената на винетката. „Причината е наличието на диспропорция. Само една трета от таксите събирани от толсистемата са от тежкотоварния трафик, а две трети от винетките за леки автомобили. Съотношението е нелогично и противоречи на европейската практика“, добави зам.-министърът.


 


Относно проблема със закъснелите пътни ремонти Пенчев каза, че след решението на парламента първите възлагания вече са направени. „Те са за доста области, както и на двете магистрали „Хемус“ и „Тракия“. Трябва да се завърши тунелът“ Ечемишка“, нужен е и спешен ремонт на виадукта на Витиня, защото е в критично състояние. Едновременно с това е необходимо и спешно да се оправи и старият път през прохода, през който минава сега тежкотоварният трафик.


 


 


Той е в ужасяващо състояние и е рисковано пътуването по него. По автомагистрала „Тракия“ ще се работи по всички участъци, където има нужда от ремонт - неравности, изкърпвания на дупки, подмяна на повредени мантинели и знаци. Има достатъчно пари и за второкласните и другите пътища в страната. Информацията, за участъците, където ще се правят ремонти е публична и е качена на сайта на АПИ. Преди това те бяха подложени на обществено обсъждане“, добави Пенчев.



 


Във връзка с плащанията към пътно-строителните фирми, свързани с решението на парламента той допълни, че досега са разплатени 20% от сумата.




Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак