За случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора

Свързани новини

18.08.2023 13:59

Само на основата на самопризнания не може да се повдигне обвинение: Зам.- главният прокурор за двойното убийство в с. Лозен

Видян 678 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път обвиняемият за двойното убийство в с. Лозен дава обяснения през август 2023 г., че умишлено е умъртвил момиче през 2022 г. Само на основата на самопризнания не може да се повдигне обвинение, а още по-малко да бъде постановена присъда. Признанията трябва да бъдат подкрепени и от други доказателства, това заяви пред 24 часа заместник- главният прокурор Мария Павлова.


Припомняме, че обвиняемият за двойното убийство Чавдар Бояджиев е направил самопризнания, като освен това е дал и информация и за извършено от него друго убийство през април 2022 година. Мъжът преди година убил друго 22-годишно момиче, но е освободен с подписка. 


 "Момичето е било убито в късните часове на 3 август. Не по-късно от 4 часа е извършено второто убийство - мъж на 27 г. Убийствата са извършени с огнестрелни оръжия, "по особено жесток начин".  Павлова коментира и други актуални теми:


През последните месеци станаха няколко тежки престъпления. При повечето от тях извършителите са установени. Прокуратурата прави всичко възможно тежките криминални престъпления да не останат без последствия.
 За случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора

По случая има проверка. Миналия петък проверяващият екип приключи работа на място в Стара Загора. В момента резултатите от проверката на наблюдаващия прокурор от районната прокуратура Десислава Първанова, както и на надзорния от окръжната Георги Видев, се обобщават. Предполагам, че в рамките на седмица докладът с констатациите ще бъде изпратен на и.ф. главен прокурор за преценка.

За домашното насилие и насилието срещу жени:

При този род престъпления освен физическата травма има и психическа. И много често пострадалите първоначално при първите им разпити не съобщават какво точно им се е случило.
Борбата с домашното насилие не може да зависи от дейността само на един орган, прокуратурата например. Тук не трябва да изключваме и престъпленията, свързани с езика на омразата.

За съжаление, в българското общество проблемът с домашното насилие стигна такива нива, които не могат да се преодолеят с наличните средства от институциите.

Решенията не бива да се търсят само в нормативната уредба, в завишаването на наказанията или в правоохранителните органи. При тези видове престъпления работата на следователите и прокурорите започва едва след извършването им.

Прокурорите и разследващите непрекъснато преминават през различни форми на обучения. Затова не смятам, че колегите са неподготвени или че неглижират случаите. Повечето упреци не са насочени толкова към прокуратурата, а по-скоро към съда, че се присъждат присъди, които са условни и реално жертвата продължава да има контакт с извършителя, тъй като той е на свобода.
 
За липсата на вещи лица:
Всеки прокурор в рамките на своето вътрешно убеждение решава как да провежда разследване. Нито един магистрат, без значение дали е прокурор, следовател или съдия, не може да е компетентен във всички области, поради което се налага да се ползват вещи лица.

От години имаме проблем с броя на вещите лица. Те намаляват всяка година и все по-трудно става да се намират експерти. Проблемът не е от вчера.
Защо хора, които помагат в убийство, се сдобиват с по-леки обвинения?

Работата на съдебната власт е да докаже престъплението в съдебните зали и да се наложат справедливи и ефективни присъди. В закона е записана разликата между понятията извършител на престъпление и лице, което действа като личен укривател.

Ако един човек с личните си действия пряко е взел участие в извършването на престъпление, например убийство, тогава трябва да му се повдигне обвинение за убийство. Ако е съдействал на извършителя само да прикрие следите, тогава говорим за лично укривателство.

Разбираме страданията, болката от загубата на близките на всяка една от жертвите, но натискът на улицата няма да доведе до качественото разследване, което те искат, и до възмездието, което очакват да получат.

Снимка: Lex.bg


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху