Само 35% от гражданите на ЕС искат по-нататъшно разширяване

Свързани новини

23.12.2023 07:12

Само 35% от гражданите на ЕС искат по-нататъшно разширяване: Проучване

Видян 6050 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма част от гражданите на ЕС са скептично настроени към бъдещото разширяване на блока, като мнозина от тях не виждат икономическа полза от потенциалното членство на Украйна, сочи проучване, проведено по поръчка на Европейския съвет за външна политика (ECFR).

Проучването, проведено от Yougov и Datapraxis в шест държави от ЕС (Австрия, Дания, Франция, Германия, Полша и Румъния) установи, че 35% от анкетираните подкрепят незабавното приемане на нови държави в ЕС, докато 37% са против. Останалите или не знаят, или са безразлични.

Съществува забележима разлика в начина, по който основните държави от ЕС и относително новите страни гледат на потенциалното разширяване. В Румъния и Полша съответно 51% и 48% искат блокът да се разшири, докато само 28% от германците и австрийците и 27% от французите подкрепят идеята. 53% от австрийците, 50% от германците и 44% от французите се противопоставят на добавянето на нови държави членки към блока.

Що се отнася до приемането на Украйна, 37% от гражданите на ЕС смятат, че тя трябва да стане член, докато 33% са против. Най-висока е подкрепата за влизането на Киев в Дания (50%) и Полша (47%). Германците обаче са по-разделени по този въпрос (37% за и 39% против), както и французите (29% за и 35% против). В Австрия мнозинството (52%) се противопоставя на присъединяването на Украйна.


Много граждани на ЕС смятат, че членството на Украйна ще има отрицателен ефект върху блока. 45% смятат, че присъединяването на Киев ще има малко или голямо отрицателно въздействие върху сигурността на ЕС, а 38% изразяват известни опасения относно икономическите последици. 25% твърдят, че присъединяването на Украйна ще има положителни последици за сигурността на ЕС, а 30% смятат, че то ще подобри европейската икономика.

Новото проучване беше публикувано, след като в началото на ноември Комисията на ЕС препоръча да се започнат официални преговори за присъединяване с Украйна, като председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен се позова на напредъка на Киев във вътрешните реформи.


 Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан оспори оценката на фон дер Лайен за напредъка на Украйна, като нарече страната "една от най-корумпираните" държави в света. Той също така изрази опасения, че членството на Украйна може да се превърне в огромно икономическо бреме.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.12.2023 23:07

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:---->> mub.me/bioex

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак