29.11.2009 13:02

Само 30% от македонците приемат промяна на името

Видян 956 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само 30 на сто от македонците приемат промяна на името на страната за да се реши дългогодишния спор със съседна Гърция и да се сложи край на блокадата на властите в Атина за членството на Република Македония в НАТО и Европейския съюз /ЕС/, пише БГНЕС.


Това сочат данните от социологическото проучване на Института за демокрация по поръчка на правителството в Скопие. В проучването са включени три въпроса: На първия -"Кой трябва да вземе решение за промяна на конституционното име на републиката" 44.6 на сто от запитаните отговарят, че това трябва да се реши от самите тях - гражданите на референдум. Близо 30 на сто смятат, че този въпрос трябва да се реши от политиците, а 21.2 на сто смятат, че никой няма право да променя името на републиката. На директния въпрос - "Дали подкрепяте промяна на конституционното наименование на страната" над 60 на сто от запитаните отговарят отрицателно, а 29.6 на сто отговаря с "Да". Според 85 на сто от анкетираните при една промяна на името трябва да се гарантира македонската идентичност. Само 3.5 на сто от участниците в анкетата смятат този въпрос за незначителен. В анкетата не се посочва етническата принадлежност на участниците в проучването.
БГНЕС припомня, че при последното проучване на Галъп в Македония стана ясно, че 95 на сто от македонците са против промяната на името на републиката. В същото изследване стана ясно, че 67 на сто от албанците подкрепят промяната на името за да се стигне до евроинтеграцията на страната. В съседна Македония малко над 25 на сто от населението са етнически албанци. Те населяват предимно северозападната част на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак