19.01.2009 10:37

Сакскобургготски: "Няма вечни съюзи"

Видян 1601 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва ли има вечни съюзи в политиката, тъй като тя сама по себе си е динамична. Но една сериозна управленска коалиция се създава в името на определена политика, която е нужна на страната. Ако я изостави и се поддаде на капризите на политическата конюнктура или на егоистичния теснопартиен интерес, тогава би се обезсмислила".


Това казва в интервю за вестник "Стандарт" лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски и добавя: Мисля, че тройната коалиция, дори и да е разнолика в идейно-политическо отношение, показва добра коалиционна култура и последователност при постигане на целите, за които се създаде. По отношение на призивите следващото правителство да бъде експертно той призовава да се погледне "на нещата в по-голяма дълбочина - и най-вече какво точно значи "експертно правителство". "Всеки кабинет, излъчен от парламента с мандата на дадена партия, е политически. Всеки министър по дефиниция е политическо лице. Размиването на отговорностите и неяснотата какви точно политики ще развива такова правителство не го правят най-полезното за обществото".


По отношение на реституцията на имотите му бившият премиер казва, че "жалък е този порой от клевети


спекулации и откровени лъжи, които се изсипват върху него с цикличност, която сочи други подбуди". "Близките ми и аз сме упражнили едно свое право, което има и всеки друг гражданин - правото на частна собственост. Така направиха със своите имоти стотици хиляди сънародници, на които реституцията им позволи да възстановят частната си собственост. Така сторих и аз, без това да е било някаква специална цел за мен през всичките тези години, когато бях в изгнание. 55 години съм живял без тях, но и доколкото знам, и за обикновените хора не са били достъпни. Реституционните процеси започнаха, ако не се лъжа през 1992-1993 г., а Конституционният съд се произнесе за нашата собственост едва през 1998 г., и то по искане на покойния Иван Татарчев. Същевременно сме дарили на община София почти 1000 декара, по-точно 980, и то на 10 километра от града. Питам се дали някой от глашатаите на клеветите срещу мен е дал нещо, сравнимо с това, на обществото?! Вярвам, че ще се съгласите с мен, че изобилстват случаи на заграбени с фалшификации земи, на РМД-та и дори криминални приватизации... Истината е, че достатъчно добросъвестни и авторитетни правници се произнесоха, че реституцията на имотите на моята фамилия е напълно законосъобразна. В някои отделни случаи, където може би има спорове или административни неточности - нещата са в компетентността на съда, както се полага в една правова европейска държава". Сакскобургготски пита "защо няма същия медиен интерес към имотите на някои други хора, които внезапно и по неясни пътища толкова забогатяха в годините на прехода". "Дали пък клеветническата кампания срещу мен не цели да отклони вниманието на обществото от тяхната гузна съвест?", казва още той и добавя, че ще се оттегли от поста "когато му дойде времето вероятно, имайки предвид възрастта".


Сакскобургготски призовава във всяка криза да виждаме не само негативите, а и възможностите за корекции, за поставяне на нови приоритети. "Най-важното сега е да не се поддаваме на някои прибързани заключения, които предвиждат "крах на капитализма", "край на свободния пазар" и пр. Неприемливи са например идеите за прекомерна държавна намеса и свръхрегулиране на икономиката, за сметка на свободната стопанска инициатива и премахването на ненужните бюрократични пречки за бизнеса. България естествено ще усети кризата, макар и не в толкова големи мащаби. Но само от нашата предприемчивост и адаптивност, от усилията на администрацията и на бизнеса зависи колко бързо ще преодолеем трудностите", казва още бившият премиер Симеон Сакскобургготски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби