27.04.2015 10:47

Съдии от СГС искат отговори от ВСС

Видян 968 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

27 съдии от Софийския градски съд (СГС) призоваха Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе по отговорността на бившето ръководство на съда за допуснати нарушения и нередности в мандата на Владимира Янева. Те са описани в доклада на специална Временна комисия на Съвета, а докладът беше наречен "Лоши практики в Софийския градски съд", пише КРОСС.


В писмото, внесено в петък, магистратите анализират изводите от проверката, която кадровият орган на Темида назначи и обръщат внимание, че доклада липсват изводи за причините за множеството посочени проблеми и нарушения в администрирането на дейността на съда от страна на председателя му Владимира Янева и нейните заместници. Магистратите ще дадат пресконференция по повод писмото в сряда, 29- ти април.


"Проблемите, с които Ви сезирахме са от особена важност. Не само за нашия съд. Те са с принципен характер, защото по същината си касаят дължимото добро, ефективно и прозрачно управление на различните съдебни органи, от което зависи и качеството на правосъдието. Затова "случаят СГС" съвсем не се ограничава до конкретния съд", пишат съдиите. 


Проверката в СГС започна след като на два пъти съдии, подкрепени от свои колеги и от други съдилища писаха на ВСС с настояване да бъде проверено как се управлява най-големият окръжен съд в страната. Повод за писмата им бяха скандалите около случайното разпределение на делата (и конкретно липсващият протокол от делото за КТБ), както и случаят "Белведере". Магистратите бяха подкрепени и от дипломати от страни от Европейския съюз, които призоваха съдиите, които искат реформа да бъдат чути.


След като съдиите изнесеха скандални данни за начина, по който Владимира Янева и нейните заместници управляват съда, ВСС реши специална комисия, включваща всички съдии в състава на съвета да проверят СГС. Проверката приключи преди около месец, като докладът потвържаваше изнесеното от съдиите, но не посочваше виновните за това състояние. Междувременно Янева беше временно отстранена и подаде оставка като председател след като срещу нея започна разследване по случая "Червеи", по което тя още няма обвинение. 


Останалите й заместници един по един подадоха оставки, след като ВСС определи съдията от ВКС - Владимир Йорданов за и.д. 


председател. По предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на министъра на правосъдието Христо Иванов срещу Янева и нейните заместнички Богдана Желявска и Петя Крънчева започнаха дисциплинарни производства.


Магистратите пишат сега до ВСС, че "случаят СГС" се нуждае от ясно и убедително разрешение. "Такова, от което да е видно, че в съдебната система има нулева толерантност към лоши и порочни управленски практики. Това на първо място изисква точното им идентифициране като такива, и на следващо - прилагане на адекватен подход за търсене на отговорност от лицата, които са ги прилагали. В противен случай се дава твърде негативен сигнал за безнаказаност и търпимост към произвол, както за магистратите, така и за широката общественост". 


Съдиите напомнят, че двама от членовете на ВСС (Лозан Панов и Галя Георгиева) са призовали колегите си при представянето на доклада проверката да бъде финализиран в контекста на възможното реализиране на дисциплинарна отговорност на отговорните от управлението на съда за установените нарушения.


"Тази задача е основно Ваша и ние очакваме да я реализирате. Не ни е известно да са предприети конкретни действия от страна на ВСС от втори април до настоящия момент, освен във връзка с предложението, но направено от председателя на ВКС, въз основа на което е било образувано дисциплинарно производство срещу заместник - председателя и ръководител на Наказателно отделение Петя Крънчева. Обръщаме се към Вас за пореден път с искане да предприемете логичните стъпки, следващи от изнесената в доклада информация, защото само по този начин ще се постигне и превантивен ефект, насочен към недопускането на подобни практики и от други ръководни екипи в органите на съдебната власт", пишат още магистратите.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци