Свързани новини

04.02.2014 17:45

Съдят Златанов, заради тефтера с политически поръчки

Видян 1375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в градския съд срещу Филип Златанов – бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, добил популярност с тефтер с политически поръчки. Той е подсъдим за  нарушаване и неизпълнение на служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага и да причини вреда в периода септември 2012 – юли 2013 г. В резултата на това са настъпили немаловажни вредни последици за КПУКИ - разколебаване на доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа като независим орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности в Република България, както и накърняване на авторитета на КПУКИ. Провалът на Комисията за конфликт на интереси бе отбелязан и в януарския мониторингов доклад на Европейската комисия. В хода на досъдебното производство са разпитани 32 свидетели, изготвени са 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи.


Филип Златанов се прочу като Филип Тефтерчето след като през лятото на миналата година беше открит бележник с негови записки. В две от тях бе замесено името и на президента на страната. Сред записките фигурираше и името на Димана Ранкова, на която според Прокуратурата й е причинена вреда. Ранкова е съветник по финансова политика на президента и бивш зам.-шеф на Комисията за финансов надзор. Подсъдимият  Златанов не е изпратил решението на Комисията за конфликт на интереси, с което не е дал възможност на Димана Ранкова да оспори взетото решение на комисията и да се защити.


Скандалът избухна с пълна сила на 17 юли, когато на нарочна пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че Златанов е привлечен като обвиняем, а на обществеността стана известно съдържанието на прословутото му тефтерче с инициали.


Филип Златанов е изпълнявал директиви за определени преписки. Именно в тефтера са отразени директивите, спускани към него, за някои преписки – удар, отлагане във времето, забавяне, дори укриване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв