Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов, който беше задържан в началото на месеца край Пловдив по искане на австрийските власти, беше освободен под домашен арест от Апелативния съд в Пловдив

Свързани новини

16.02.2023 16:37

Съдът пусна под домашен арест искания от Австрия Иван Димов

Видян 811 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и десен депутат Иван Димов, който беше задържан в началото на месеца край Пловдив по искане на австрийските власти, беше освободен под домашен арест от Апелативния съд в Пловдив. Димов обаче ще бъде контролиран с електронна гривна. Домашният арест ще се изпълнява на адреса му в София, определиха още апелативните съдии. Те отмениха определението на долната инстанция, което остави Димов в ареста. Решението на апелативния съд е окончателно.


Предстои да бъде разгледано по същество и искането на австрийските власти Димов да им бъде предаден. Те го подозират в пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според искането им престъплението е извършено в периода март-май 2022 г.


Пред Апелативния съд в Пловдив адвокатът на Димов - бившият демократичен вътрешен министър Емануил Йорданов посочи, че в Европейската заповед за арест на клиента му не са посочени време и място на извършване на престъплението и степен на участие на Иван Димов, било ясно само, че на разкрита от него адвокатска, а не лична сметка са превеждани пари. "Документът не отговаря на формалните изисквания, в него има празни квадратчета. А и 170 000 евро са пари, които може да бъдат изпрани и в Елин Пелин, не е необходимо да се ходи до Австрия", каза Костовият министър Йорданов, цитиран от 24 часа.


Иван Димов обяви, че неговият случай ще стане емблематичен за наказателните репресии, на които може да бъде подложен един български адвокат от австрийската страна. Той се закани да изчисти името си. Прокурорът Иван Даскалов пък се съгласи, че домашният арест е подходяща мярка, тъй като в пълна степен гарантира присъствието на Димов в процеса по екстрадиция. Обвинителят оттегли искането за задържане под стража на Димов, поддържано пред първата инстанция, стана ясно от съобщението на съда.


Чистото съдебно минало на Димов, неговият установен социален и професионален статус и установената трайна връзка с България налагат извод, че посочената от първия съд опасност от укриване, която е била мотивирана единствено с тежестта на обвинението, може да бъде успешно отстранена и с по-лека мярка, приемат магистратите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!