Софийският градски съд освободи окончателно от ареста Илко Захариев, станал известен като Червения пират.

Свързани новини

19.03.2024 12:10

Съдът освободи окончателно от ареста Червения пират

Видян 383 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд освободи окончателно от ареста Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Магистратите отхвърлиха искането на прокуратурата да задържи за постоянно обвиняемия, като посочи, че е налице вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да носи наказателна отговорност.

Обвиняемият да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание, посочи съдебният състав, информира БТА.

Предишната инстанция - Софийският районен съд, остави Захариев в ареста на 3 март, защото, според магистратите, има опасност той да се укрие, тъй като води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес. Червеният пират е обвиняем за отправяне на заплахи към публични личности, сред които магистрати и политици.

35-годишният мъж бе задържан на 29 февруари в района на Боянските гробища без да оказва съпротива. Той е обвиняем за закана с убийство заради това, че е създал десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните бяха съдия Владислава Цариградска, директорът на НАП, политици и мн. др. публични личности. Към кого да изпраща заплахите, Илко Захариев преценявал, като следял случващото се в обществения живот.

Още в залата на първата съдебна инстанция стана ясно, че Захариев, който е родом от Сливен, води скитнически живот в София и няма документи за самоличност. "Червеният пират" обясни на магистратите, че работи като архитект на свободна практика и се занимава активно с математика и рисуване. Захариев твърди, че е открил намерените в него телефони в кош за боклук в столичен мол. Мъжът връщал телефоните за рециклиране и с парите си купувал материали за рисуване.

По време на заседанието бе обявено, че 35-годишният мъж два пъти е влизал в психиатрия - в Сливен и София. По делото все още не е готова психиатричната експертиза и не е ясно дали Захариев може да носи наказателна отговорност.

Според прокуратурата, има безспорни доказателства, които показват че именно от телефоните намерени в Захариев са изпращани заплашителните имейли. По делото е разпитана и съдия Владислава Цариградска. Ако бъде признат за виновен Захариев може да получи до шест години затвор.

"Това е един психично болен човек, незлоблив, тих, бивш отличник от математическа гимназия, следвал е архитектура, човекът си живее в неговия си живот. Той е задържан с три огромни чанти с дебели книги", каза тогава пред медиите адвокатът му Георги Георгиев. Според него заболяването на Захариев е форма на аутизъм. Захариев не е съпричастен към деянието, твърди Георгиев.

Според защитника сливналията няма близки, приятели, а с родителите си няма връзка от години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей