Свързани новини

27.07.2009 09:30

С. Дянков: Познавам всички антикризисни екипи в света, те ще помагат

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бях за два дни във Вашингтон и вчера подадох оставката си от Световната банка, каза бъдещият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков пред Нова телевизия.
Тук ще дойде и семейството му, посочи той като допълни, че от 1990 година не живее в България, а от 15 години е работил в Световна банка.


Независимо, че е бил далеч от България, той е следил какво се случва в страната ни, включително е работил и тук, както и в още почти 100 държави. Преди два месеца когато е решил да де върне в България са го убеждавали да не го прави. През февруари, когато Бойко Борисов е имал среща в Световна банка за България са се запознали, уточни Симеон Дянков. Той е бил поканен на срещата, независимо, че не е работил за страната ни. Тогава с Борисов са поговорили за антикризисната програма за България и след два месеца Борисов го попитал дали иска да работи за това и има време един ден, за да му отговори. Дянков категорично каза, че не е племенник на Кристалина Георгиева, тя не е неговата "ракета-носител", защото работи там доста преди нея, уточни Дянков. Познавам всички в Световната банка и всички икономически екипи включително на Обама, тези, които работят за Германия и антикризисните екипи в МВФ, ЦЕБ и те всички ще ми помагат, подчерта бъдещият финансист номер едно.
Дянков ще се подбира заместниците и подчинените си на принципа на експертизата и уменията им за вземане на бързи правилни решения. Той дори посочи конкретно име – на икономическия експерт от Института „Отворено общество” Георги Ангелов. Освен с него от два месеца Дянков се среща с още 20 души, които познава много добре и част от тях ще влязат в изпълнителната власт. Той заяви, че не се чувства объркан, чувства се горд, че е тук и готов да поеме по-голямата работа. Дянков призна и ще трябва да внимава на кого се доверява.
Психологически той обясни, че приема бъдещия премиер Бойко Борисов като човек, с който имат взаимно допълващи се психология. „Той има няколко базисни тези – най-важната от които е борбата с корупцията и на мене това много ми харесва”, посочи Дянков.
Бъдещият вицепремиер бе категоричен, че няма да допусне олигарси във финансовата система, защото е живял навън и материално осигурен и не се нуждае от пари от кариера.
Сто процента от заместник министрите в Министерство на финансите ще бъдат сменени, ще дойдат нови хора и ще намалим броя. Ще почнем с двама зам министри. Първоначално аз ще се занимавам с определени сектори. Някои от министерствата вече имат пълни екипи, но зам. министрите ще ги обяви Бойко Борисов, така е и по-закон. Според него сериозни са проблемите в МИЕ. Дянков напомни за писмото на Борисов до бившия вече министър Петър Димитров да не се подписват големи проекти, той е отрекъл, че това се прави, а после се е оказало, че те са факт, напомни Дянков. Той каза, че в България на един лев похарчен за енергия, с 35 стотинки харчим повече отколкото в Европа. Това беше повод Дянков да каже, че очаква големи проблеми в този сектор и че никой не може да каже какво и как се харчи за АЕЦ "Белене". Колкото до министерство на финансите Симеон Дянков каза, че повече от три месеца те работят заедно с министъра в оставка Пламен Орешарски и бъдещият финансист номер 1 е наясно. По отношение на инфраструктурните проекти Дянков коментира, че 880 млн. са похарчени, а от тях само 190 млн. според официалните данни са използвани за някакъв тип изграждане, а останалите за консултантски услуги. Според него, за АЕЦ „Белене” липсва икономическата обосновка и проектът не е рентабилен дори и да се намери частен инвеститор. Дянков е осведомен за изпълнението на големите инфраструктурни проекти като „Южен поток” и „Бургас-Александруполис”, с чието спиране опозицията не е съгласна. Същите хора преди няколко месеца казваха, че двете министерства – на извънредните ситуации и на администрацията не могат да бъдат закрити, коментира той. По думите му, от кабинета Борисов са попитали Европейския съюз за закриването и отговорът е бил, че е много добра. „В криза стават неща, които иначе не стават – ние реално нямаме финансовите ресурси това да го направим”, допълни още кандидат-финансовият министър. От финансова гледна точка проектите са като всеки друг и ако някой се опитва да упражни натиск върху него той ще разчита на подкрепата на Бойко Борисов, когото нарече „моят щит”.
 Хората ми споделят из цялата за различни съмнителни сделки, посочи Дянков. Сделката за НАП идва най-често при мен като странна и смущаваща хората сделка. Но тъй като тя идва основно от МФ ще се занимая с документите по нея, посочи бъдещият министър на финансите Другите сделки, които са много важни, защото имат особено отношение към бюджета на държавата са тези, които имат отношение към МИЕ. Както, например похарченото за АЕЦ "Белене", то е държавно дружество, необходимо е да се направи външен одит. Хората гласуваха за промяна и тя трябва да дойде за бързото излизане от кризата. Аз не знам къде са отишли парите от енергетиката, но аз знам как се печели от енергетиката – около 23%, а печалбата на Енергийнния холдинг е 3%. Или се работи много зле или ...ще видим къде отиват тези пари. Аз съм правил анализ и според мен в митниците се губят около 800 млн лева на годишна база, посочи Дянков. В определен ден се вдига бариерата и влиза всичко. Това е лошо не само за това, че не влизат данъци в държавата, но и за производството в страната. Дянков счита, че трябва друга връзка между митниците и министерствата на финансите и вътрешните работи. Заплати, пенсии нямат да се съкращават, защото това ще намали търсенето и ще задълбочи кризата. Според Дянков около милиард лева може да се съкрати от капиталови инвестиции, но ни трябва още един милиард, който ще дойде от съкращаване на администрацията. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева