В събота Русия бомбардира градове в цяла Украйна, като обстрелва Мариупол в южната част на страната

Свързани новини

13.03.2022 09:13

Руснаците нанасят удари по-близо до полската граница

Видян 1722 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В неделя сутринта руските сили нанесоха удар по военна тренировъчна база в Западна Украйна, като приближиха офанзивата си до границата с Полша, съобщава AP.




Осем ракети са били изстреляни по военния полигон в Яровив, разположен на 30 км северозападно от Лвов, съобщиха от регионалната администрация, без да посочат подробности за евентуални жертви. Полигонът се намира на 35 километра от границата на Украйна с Полша.




От 2015 г. насам САЩ редовно изпращат инструктори на военния полигон, известен още като Международен център за поддържане на мира и сигурност в Яровив, за обучение на украинските военни, а съоръжението е домакин и на международни учения на НАТО.


 


 


В събота Русия бомбардира градове в цяла Украйна, като обстрелва Мариупол в южната част на страната, обстрелва покрайнините на столицата Киев и възпрепятства усилията на хората, които се опитват да избягат от насилието, отбелязва AP.




В Мариупол, който е подложен на едни от най-тежките удари след нахлуването на Русия, усилията за доставяне на храна, вода и лекарства в пристанищния град с население 430 000 души и за евакуация на цивилното население бяха възпрепятствани от непрестанни нападения. По данни на кметството по време на обсадата в Мариупол са загинали над 1500 души, а обстрелът дори е прекъснал усилията за погребване на загиналите в масови гробове.


 


Преговорите за прекратяване на огъня отново се провалиха в събота и докато САЩ обявиха плановете си да предоставят още 200 млн. долара на Украйна за оръжия, високопоставен руски дипломат предупреди, че Москва може да атакува чуждестранни доставки на военно оборудване.




Украинският президент Владимир Зеленский обвини Русия, че се опитва да разпадне страната му, както и че започва "нов етап на терор" с предполагаемото задържане на кмета на град западно от Мариупол.




"Украйна ще издържи този тест. Нуждаем се от време и сили, за да пречупим военната машина, която е дошла в нашата страна", каза Зеленски по време на вечерното си обръщение към нацията в събота.


 


Руски войници разграбиха хуманитарен конвой, който се опитваше да стигне до Мариупол, и блокираха друг, съобщи украински служител. Украинските военни съобщиха, че руските сили са завзели източните покрайнини на Мариупол и са засилили обсадата на стратегическото пристанище. Превземането на Мариупол и други пристанища на Азовско море може да позволи на Русия да изгради сухопътен коридор към Крим, който тя завзе от Украйна през 2014 г.


Журналист на Асошиейтед прес в Мариупол е станал свидетел на обстрел с танкове на девететажна жилищна сграда и е бил с група болнични работници, които са били подложени на снайперистки огън в петък. Простреляният в бедрото работник оцелява, но условията в болницата се влошават: електричеството е запазено за операционните маси, а по коридорите има хора, които няма къде да отидат.
 
Сред тях беше Анастасия Ерашова, която плачеше и трепереше, докато държеше спящо дете. Току-що обстрел е убил другото ѝ дете, както и детето на брат ѝ - казва Ерашова, а скалпът ѝ е покрит с кръв.

"Никой не успя да ги спаси", казва тя.

В Ирпин, предградие на около 12 мили северозападно от центъра на Киев, в събота телата бяха открити по улиците и в един парк.


"Когато се събудих сутринта, всичко беше покрито с дим, всичко беше тъмно. Не знаем кой и къде стреля", казва Серхий Проценко, докато се разхожда из квартала си. В далечината се чуха експлозии. "Нямаме радио или информация. "
 
 
Зеленски насърчава хората си да продължат да се съпротивляват.

"Нямаме право да се отказваме от защитата си, колкото и трудна да е тя", каза той. По-късно в събота Зеленски съобщи, че 1300 украински войници са загинали от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Първият голям град, който падна по-рано този месец, беше Херсон - жизненоважно черноморско пристанище с 290 000 жители. Зеленски заяви в събота, че руснаците използват изнудване и подкупи в опит да принудят местните служители да създадат "псевдорепублика" в южната Херсонска област, подобно на тези в Донецка и Луганска област - две източни области, където проруските сепаратисти започнаха да се бият с украинските сили през 2014 г. Един от претекстите, които Русия използва, за да нахлуе, е, че трябва да защити сепаратистките региони.
 
 
 
Зеленски отново изрази съжаление за отказа на НАТО да обяви забранена за полети зона над Украйна и заяви, че Украйна търси начини да се сдобие със средства за противовъздушна отбрана, но не даде подробности. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускането на още 200 млн. долара помощ за Украйна, като допълнителни 13 млрд. долара са включени в законопроект, който е приет от Камарата на представителите и до дни трябва да бъде приет от Сената. НАТО заяви, че налагането на забранена за полети зона може да доведе до по-широка война с Русия.
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.03.2022 10:10

    Ами, много правилно. На западната граница с Полша са струпани "доброволците" от ЧВК-та на сашките и бритките, както и доста оръжие за масово поразяване.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -