Руските бизнесмени са изтеглили активи за десетки милиарди долари от ЕС

Свързани новини

16.09.2023 07:00

Руските бизнесмени са изтеглили активи за десетки милиарди долари от ЕС: Bloomberg

Видян 1071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските бизнесмени, притиснати от мащабните западни санкции, са изтеглили активи за десетки милиарди долари от ЕС от началото на войната в Украйна, съобщи агенция Блумбърг.   

Богатите руснаци са започнали да репатрират активите си от юрисдикции като Кипър, Джърси и Швейцария в Русия и така наречените "приятелски" държави от февруари миналата година, тъй като западните държави престанаха да бъдат сигурно убежище за руския бизнес.   

През август акционерите на United Medical Group CY и MD Medical Group Investments, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха прехвърлянето на техните компании, регистрирани в Кипър, в Русия, посочва изданието.   

Според изчисленията на Блумбърг този ход ще увеличи стойността на активите, изтеглени от руските милиардери от Запада, до поне 50 млрд. долара.

Тенденцията е в разрез с дългогодишната практика на руските милиардери да държат активите си в ЕС. Тя идва в момент, в който множество руски предприятия, които преди това са се възползвали от благоприятните за инвеститорите правни системи на Запад, са получили запор на активите си поради свързаните с Украйна санкции.  

"В момента Русия изглежда по-малко зло, отколкото в чужбина", казва Наталия Кузнецова, партньор в "Бизнес решения и технологии", която преди това работеше в Русия под марката "Делойт".  


Руският президент Владимир Путин неведнъж е призовавал предприемачите в страната да инвестират у дома, като ги е съветвал "да не попадат в същия капан", инвестирайки в западни компании.  

"Вече съм се обръщал към нашите предприемачи, много от които се сблъскаха с определен натиск от страна на определени партньори. И днес бих искал да повторя още веднъж: по-надеждно и по-добре е, разбира се, да се инвестира капитал в Русия", заяви президентът по-рано тази седмица на Източния икономически форум.  

След началото на войната в Украйна САЩ, ЕС и други западни държави блокираха активи на стойност милиарди, принадлежащи на руски компании, физически лица и централната банка. Москва неколкократно заклейми замразяването на активи като незаконно и предупреди за ответни мерки.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог