Украинска военнослужеща стреля със самоходно оръдие 2S7 Pion на позиция на фронтовата линия в Херсонска област, Украйна, на 9 ноември. (Вячеслав Ратински/Reuters)

Свързани новини

11.11.2022 14:11

Русия завърши прехвърлянето на войските от десния бряг на Днепър

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските въоръжени сили завършиха прехвърлянето на войски и военна техника на левия бряг на река Днепър, съобщи в петък говорителят на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашаков.


Междувременно, украински жители на градче Билозерка в западните покрайнини на Херсон са издигнали украинското знаме и са свалили руски пропагандни билбордове, става ясно от видеоклипове в социалните мрежи, геолокирани от CNN.

"В Херсонското направление пребазирането на руските войски на левия бряг на река Днепър приключи в 5:00 ч. московско време днес. На десния бряг не е останала никаква военна техника", посочи той. "Нямаше загуби на жива сила, военна техника и материални ресурси на руската група сили", добави Конашенков.

Той уточни, че всички руски войски са преминали на левия бряг на Днепър. Жителите на Херсонска област, желаещи да напуснат десния бряг на реката, получиха помощ за евакуация. "Руските военни формирования и части заеха отбранителни позиции", каза генералът.

Конашенков добави, че украинските въоръжени сили са се опитали да попречат на преместването на цивилни граждани и на придвижването на руските войски от Херсон през изминалата нощ. "През нощта украинските въоръжени сили са извършили пет атаки по пресичането на река Днепър, като са използвали произведени в САЩ ракетни установки HIMARS", уточни той.

Конашенков отбеляза, че руската противовъздушна отбрана е свалила 28 ракети, а други пет са били отклонени от целите си чрез радиоелектронна борба. "През последните два дни украинските войски са напреднали с не повече от десет километра в определени посоки", добави той.


От своя страна, украинските военни заявиха, че руските сили минират пътища и разрушават критична инфраструктура, докато се изтеглят. "Руските нашественици продължават да плячкосват населените места, от които се изтеглят", заяви в петък говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Олександър Щупун.


"Врагът също така се опитва да повреди електропроводи, други транспортни и критични инфраструктурни съоръжения в Херсонска област", каза той.


Щупун заяви, че руските войници, окупирали Херсонска област, са "заложили мини на пътища и инфраструктурни елементи" в селата Тяхинка и Козацке. Той добави, че "бомбардирането на цивилни" е документирано.


В село Зеленивка, в покрайнините на град Херсон, руските сили "забраняват на жителите да се движат в цялото селище и завършват изграждането на система от защитни граници", казва Щупун.


Междувременно украинските военни съобщиха, че контраофанзивата им към град Херсон продължава и в петък.


Руските сили "спешно се товарят в лодки, които изглеждат подходящи за преминаване и опит за бягство", съобщи в петък Оперативното командване на украинската армия "Юг".


Те изграждат отбранителни линии на източния бряг и обстрелват позициите ни на западния бряг. Врагът постоянно обстрелва тиловите райони с цивилни, като държи цивилните в страх. "


Главният говорител на Кремъл Дмитрий Песков настоя, че украинската Херсонска област остава част от Русия, въпреки обявеното изтегляне от региона на запад от река Днепър.


"Тя е законово определена и дефинирана. Тук не може да има промени", заяви Песков. Русия не е "унизена": Русия все още контролира голяма част от Херсонската област - областта на изток от река Днепър. На директен въпрос дали отстъплението на Русия е било "унизително" за Путин, Песков отговори: "Не".


 На снимката: Украинска военнослужеща стреля със самоходно оръдие 2S7 Pion на позиция на фронтовата линия в Херсонска област, Украйна, на 9 ноември. (Вячеслав Ратински/Reuters)




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева