Свързани новини

27.12.2012 10:36

Русия забрани осиновяването на свои деца от американски граждани

Видян 1777 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След горчив дебат в Русия по забраната американци да осиновяват руски деца, парламентът на страната одобри и въвеждането на ограничителния закон. Горната камара на руския парламент единодушно одобри закона „Дима Яковлев". До две седмици и президентът Владимир Путин ще се произнесе по документа, който трябва да влезе в сила от 2013 г. Според правозащитници по този начин руският президент е отговорил на Закона "Магнитски", приет от американския Сенат и налагащ ограничения на редица руски официални лица, замесени в убийството на руския адвокат Сергей Магнитски.


Горната камара на руския парламент единодушно одобри закона „Дима Яковлев", с който се въвежда забрана руски деца да бъдат осиновявани от граждани на САЩ. Законът ще влезе в сила от 2013 година.


„За" гласуваха 143 сенатори, гласували „против" и „въздържали се" няма. Законът бе гласуван в долната камара на 21 декември. Още в сряда документът ще постъпи в канцеларията на президента Путин, съобщиха руските медии. Той е обявил, че ще мисли две седмици върху него - дали да го върне или да го приеме.


„Законът налага не само деца, които са граждани на Руската федерация да бъдат осиновявани от гражданите на САЩ, но също така и забрана органиции, които спомагат за това да функционират на територията на Русия. Този закон е отговор на Русия на приетия от САЩ „Акт Магнитски” , който въвежда визови санкции срещу редица руски граждани, отговорни за нарушаването на човешките права", каза Андрей Клишас - член на Горната камара руския парламент.


Законът е наречен на името на Дима Яковлев в памет на 2-годишното русначе, починало във Вирджиния, след като приемният му баща го заключил в автомобила на слънце.


Законът „Анти-Магинтски" засяга гражданите на Съединените щати, нарушили правата на руснаци, извършили престъпление спрямо руски граждани или съпричастни към подобни актове. Документът също така постановява създаването на черен списък с американски граждани, на които е забранено влизането на руска територия, както и закриване на фирми в Русия, управлявани от лица от черния списък.


Русия е третата предпочитана от американците страна за осиновяване на сираци от чужбина след Китай и Етиопия, сочат данни на Държавния департамент. За 2011 г. 962 руски деца от приюти за сираци са били осиновени от американски граждани. От разпадането на Съветския съюз през 1991 г. над 45 000 русначета са имали късмета да намерят приемни семейства в Съединените щати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей