През първите пет месеца на тази година китайските производители на автомобили са доставили повече автомобили в Русия, отколкото където и да било другаде по света, като част от мащабната експанзия в страната след отлива на европейски, американски и японски марки

Свързани новини

16.07.2023 07:40

Русия става водещ пазар за китайски автомобили: Bloomberg

Видян 13586 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През първите пет месеца на тази година китайските производители на автомобили са доставили повече автомобили в Русия, отколкото където и да било другаде по света, като част от мащабната експанзия в страната след отлива на европейски, американски и японски марки, съобщи Bloomberg.

Износът на автомобили за Русия от януари до май е почти два пъти по-голям от този за Мексико, следващия по големина пазар за продажби на автомобили в Китай. Азиатските производители на автомобили са изнесли около 287 000 готови автомобила за Русия през първите пет месеца на годината, докато Мексико е получило общо 159 000 автомобила за същия период, сочат митническите данни, публикувани от Китайската асоциация на автомобилните производители.

През 2022 г. Китай е изнесъл около 162 000 автомобила за Русия.

Трите най-големи китайски марки в Русия са Chery, вторият по големина износител на автомобили от страната в света, Geely и Great Wall. На тях се падат една трета от всички продажби на нови автомобили през първата половина на годината, според Асоциацията на европейските предприятия.

Украйна определи Geely и Great Wall като "спонсори на войната", като ги включи в списък с повече от две дузини компании, които продължават да правят бизнес в Русия.


Някои експерти смятат, че китайските автомобилопроизводители рискуват да бъдат подложени на натиск заради бизнеса си в Русия, докато други твърдят, че те са успели да "минат под радара", тъй като не са добре познати в ЕС.

Междувременно руската аналитична агенция "Автостат" разкри по-рано тази седмица, че продажбите през юни са се увеличили повече от два пъти в сравнение с миналата година, тъй като продажбите на автомобили в Русия са на път да се възстановят от въздействието на западните санкции.

Икономическите ограничения и политическият натиск затрудниха много автомобилни производители да продължат дейността си в Русия през миналата година. В резултат на това американските, европейските и японските автомобилостроители или напуснаха страната, или спряха доставките на автомобили и компоненти, спирайки местното производство за неопределено време.

Според веригата дилъри Autodom китайските автомобили се очаква да достигнат 60% дял от общите продажби в Русия тази година, тъй като азиатските марки запълват празнината, оставена от западните производители на автомобили.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог