Сергей Лавров говори в предаването на телевизионния канал "Россия 24"

Свързани новини

22.02.2022 14:58

Русия ще защитава Донецк и Луганск: Москва

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Москва ще действа като гарант за сигурността и целостта на двете отцепнически републики в Донбас - Донецк и Луганск, заяви руският първи дипломат, след като Кремъл потвърди статута им на суверенни държави на фона на задълбочаващото се противопоставяне с Украйна.




Във вторник Сергей Лавров говори в предаването на телевизионния канал "Россия 24" и подчерта, че двата региона ще бъдат независими, като този статут е залегнал в пактове, подписани преди ден от президента Владимир Путин и лидерите на двете републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник.


 


"Между Русия и тези нови държави бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, в които обещаваме да гарантираме тяхната сигурност", заяви външният министър. "Мисля, че всички разбират това", добави той.




Забележките му идват, след като Путин подписа указ, с който официално обяви двете територии за суверенни държави. В телевизионно обръщение към нацията руският лидер заяви, че смята за "необходимо да се вземе решение, което трябваше да бъде взето отдавна", и "незабавно" да признае двете държави за независими.


 


 


Путин заяви, че решението е в отговор на продължаващия от години конфликт в разкъсваната от война Източна Украйна, и обвини Киев, че не се интересува от "мирни решения", заявявайки, че неговите служители "искат да започнат Блицкрайг".




Пушилин и Пасечник официално призоваха Путин да ги признае, докато двата отцепнически региона и въоръжените сили на Украйна се обвиняваха взаимно в тежък обстрел.


 


Миналата седмица ръководителите на двата региона обявиха, че са започнали да евакуират цивилни граждани в Русия, позовавайки се на рязкото засилване на военните действия, и наредиха мобилизирането на всички боеспособни мъже, за да бъдат готови да вземат оръжие при евентуален конфликт.


 


Киев отхвърля твърденията, че се готви да атакува, а секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов настоява, че "има опит за провокация на нашите сили" и че войските на източноевропейската страна "могат да открият огън само ако има заплаха за живота на нашите военнослужещи".




Донецк и Луганск обявиха своята автономия от Киев през 2014 г. след събитията на Майдана, когато насилствените демонстрации послужиха за отхвърляне на избраното правителство на Украйна. До понеделник Русия не признаваше статута им на суверенни единици.




От месеци западни представители алармират за предстоящо руско нахлуване в Украйна и предупреждават, че Москва може да използва операции под "фалшив флаг", за да оправдае заповедта за нахлуване на въоръжените сили. Кремъл неведнъж е настоявал, че не планира да води война, като е отхвърлял докладите на британското и американското разузнаване като "истерия".


 


  © Global Look Press / MFA Russia


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева