Забраната на диамантите ще бъде осъществена в координация с държавите от Групата на седемте (Г7), които обявиха подобна мярка по-рано този месец.

Свързани новини

20.12.2023 11:46

Русия ще заобиколи "предсказуемите" санкции на ЕС за диамантите: Кремъл

Видян 554 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия ще заобиколи ограниченията на ЕС върху износа на диаманти от страната, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В отговор на въпроси, свързани с последния пакет от санкции на блока срещу Москва, Песков настоя, че забраната няма да проработи.

"Тя [забраната на диамантите] беше предвидима, ние се подготвяхме за нея", заяви официалният представител. "Има начини за заобикаляне на тези санкции и те ще бъдат реализирани."

В понеделник Европейският съвет (ЕК) обяви, че блокът окончателно е одобрил забраната за пряк или непряк внос, покупка или трансфер на диаманти от Русия, като заяви, че тя ще влезе в сила на 1 януари. Ембаргото, което се прилага за непромишлени естествени и синтетични диаманти, както и за диамантени бижута, беше включено в дванадесетия пакет от икономически санкции на ЕС срещу Москва.

Забраната на диамантите ще бъде осъществена в координация с държавите от Групата на седемте (Г7), които обявиха подобна мярка по-рано този месец.

Последният пакет - който е насочен най-вече към борбата със заобикалянето на санкциите и затварянето на пропуските - е насочен и към активи на ЕС, притежавани от предприятия от руския военен и отбранителен сектор.


Песков подчерта, че замразяването на активи не е голям проблем, тъй като те не съществуват.

Говорителят на Кремъл допълни, че новата порция санкции на ЕС показва, че възможностите на блока да оказва натиск върху Русия са изчерпани.

Разширените санкции включват забрана за внос на втечнен нефтен газ (LPG) с едногодишен преходен период, както и списък с метални продукти, включително чугун и шпигел, медни и алуминиеви проводници, фолио, тръби и тръби на обща стойност 2,2 млрд. евро (2,40 млрд. долара) годишно.

Брюксел добави и още 140 физически и юридически лица, подлежащи на замразяване на активи, включително участници в руския ИТ сектор, както и частни военни компании и дори починали лица.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво