Москва се противопоставя на всякакви опити за ограничаване на цените на нейния енергиен износ

Свързани новини

14.02.2023 11:43

Русия ще пренасочи износа на петрол към "приятелските" държави

Видян 896 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия възнамерява да пренасочи износа на своя петрол и петролни продукти към "приятелски" страни през тази година, като увеличи дела им в общите доставки за чужбина до 75-80%, разкри руският заместник министър-председател Александър Новак.

"Що се отнася до доставките за държави, които поддържат нелегитимни ценови ограничения, нашата позиция тук е широко известна и остава непроменена: тези държави няма да получават руски петрол", твърди Новак в статия за списание Energy Policy.

Той отбеляза, че добивът на петрол в Русия през 2022 г. възлиза на 535,2 млн. тона, което е с 2% повече от предходната година. Износът на петрол се е увеличил със 7,6% до 242 млн. тона, пише Новак.

Вицепремиерът също така отбеляза, че миналата година с цел преориентиране на доставките на руски петрол за приятелски страни е бил реализиран проект за увеличаване на транспорта през голямото източно пристанище Козмино. В резултат на това доставките за страните от Азиатско-тихоокеанския регион нараснаха до 42 милиона тона годишно.


В отговор на западните санкции Москва диверсифицира енергийните си доставки. Забраната на ЕС за руски рафинирани петролни продукти, която влезе в сила на 5 февруари, определя ценови лимит от 100 долара на барел за дизелово гориво, гориво за реактивни двигатели и бензин от Русия, както и 45 долара на барел за други петролни продукти, които се търгуват под цената на суровия петрол, като например мазут, използван в промишлеността.


Ограниченията на цените, както и забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти, са част от по-широкообхватно споразумение между страните от Г-7. Тя следва ограничението от 60 долара за барел руски суров петрол, което Г-7, заедно с ЕС и Австралия, наложиха на 5 декември.

Мерките забраняват на западните компании да финансират, застраховат, търгуват, посредничат или превозват товари с руски суров петрол и петролни продукти, освен ако не са закупени на или под определените пределни цени.

Москва се противопоставя на всякакви опити за ограничаване на цените на нейния енергиен износ. Руското правителство забрани продажбата на суров петрол на купувачи, които споменават тавана на цените в договорите си, и се очаква подобно ограничение да бъде въведено в отговор на последното ограничение на ЕС за петролните продукти.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв