Напрежението в Черно море ескалира драстично, откакто Русия едностранно се оттегли от споразумението на ООН за зърното през юли | David Hancock/U. S. Navy via Getty Images

Свързани новини

17.08.2023 09:45

Русия рискува война с НАТО в Черно море, предупреждава бившият върховен главнокомандващ на НАТО в Европа

Видян 1064 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Москва рискува да предизвика пряка война с НАТО, като прихваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна, предупреждава бившият върховен главнокомандващ на НАТО в Европа, съобщи европейското издание Политико.

Бившият американски адмирал Джеймс Ставридис, който ръководеше силите на алианса на континента между 2009 и 2013 г. , заяви пред POLITICO, че ескалацията в морето - включително абордажът на турски кораб в неделя - може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят осакатяването на украинската икономика.

"Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалация на ситуацията до морска война между НАТО и Руската федерация", заяви Ставридис. НАТО, продължи той, "няма да предостави всички оръжия и пари на Украйна, само за да гледа как Русия задушава икономиката й с незаконна блокада".

Във вторник руското министерство на отбраната потвърди, че е произвело предупредителни изстрели, преди да се качи на борда на Şükrü Okan - товарен кораб, плаващ под флага на Палау, който украинският външен министър определи като турски.
Инспекцията се проведе в югозападната част на Черно море, край бреговете на Турция, която е важен член на НАТО. Ставридис определи тази тактика като "равносилна на пиратство", тъй като Кремъл полага все по-големи усилия, за да подкопае търговията между Украйна и останалата част на Европа.


"Ако Русия започне да задържа кораби или се опитва да ги сплаши, смятам, че е вероятно НАТО да отговори, като подкрепи хуманитарен коридор за корабоплаването", каза Ставридис. Алиансът би могъл да защитава плавателните съдове, които отиват към и от украинското пристанище Одеса, "с бойни самолети на НАТО над главите и евентуално с ескортиращи бойни кораби на НАТО"

Напрежението в Черно море ескалира драстично, след като през юли Русия едностранно се оттегли от споразумението на ООН за зърното и предупреди, че корабите, пътуващи към украинските пристанища, могат да бъдат разглеждани като военни цели. В отговор Украйна демонстрира готовност да атакува руския енергиен износ с морска атака с дрон срещу танкер, а от 23 август обяви водите около руските пристанища в Черно море за "зона на военен риск".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион