Свързани новини

21.12.2018 10:30

Русия прави авиобаза във Венецуела, Карибска криза 2?

Видян 1653 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Тъй като Вашингтон е твърдо решен да напусне Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, изглежда Москва е готова да направи стратегическа въздушна база край бреговете на Венецуела, предаде RT.


Пристигането на два руски бомбардировача Ту-160 във Венецуела по-рано този месец предизвика нервна реакция от Вашингтон и доведе до кратък разгорещен информационен обмен между американските и руските длъжностни лица. Това може да е прелюдия към по-амбициозното начинание, разкрива руският вестник Независимая газета (NG), цитирайки военни и дипломатически източници.


Според тях Москва се стреми да създаде полу-постоянна база за руската авиация на един от островите на Венецуела в Карибско море, докато се подготвя за "дългогодишно военно присъствие" в "задния двор" на САЩ.


Базата е била планирана да бъде установена на остров Орчила, разположен в Карибско море на около 160 километра от венецуелската столица Каракас. Островът е домакин на венецуелско летище и военноморска база и вече е бил посетен от руските военни преди десет години. Покойният венецуелски лидер Уго Чавес дори предложи на Русия да създаде въздушна база там през 2008 г., но Москва се е поколебала да вземе такова решение тогава.


Десет години отношенията между Русия и САЩ са на тяхната безспорно най-ниска точка от Студената война. Вашингтон се опитва да се оттегли от ключовите споразумения за контрол на въоръженията, включително и Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Плановете на САЩ предизвикаха силна реакция от страна на Москва, заявявайки, че ще предприеме мерки, ако в Европа бъдат поставени нови американски ракети, заплашващи нейната сигурност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите