Според специалния пратеник на президента на Москва по въпросите на Афганистан талибаните са поканени да участват в предстоящ икономически форум в Русия. Замир Кабулов потвърди, че представители на талибаните планират да участват в събитието.

Свързани новини

07.04.2024 16:50

Русия покани талибаните на форум

Видян 11812 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според специалния пратеник на президента на Москва по въпросите на Афганистан талибаните са поканени да участват в предстоящ икономически форум в Русия. Замир Кабулов потвърди, че представители на талибаните планират да участват в събитието.

Петнадесетият международен форум "Русия-ислямски свят: КазанФорум" ще се проведе от 14 до 19 май в Казан, столицата на руската република Татарстан. Той е основната платформа за икономическо сътрудничество между Москва и страните от ислямския свят, се посочва на уебсайта на форума.

Кабулов не предостави повече подробности, но заяви, че сътрудничеството между Русия и талибанското правителство в Афганистан в областта на борбата с международния тероризъм "се осъществява редовно".


Талибаните не за първи път са поканени на форума в Казан. Кабулов обаче, който е и директор на втория азиатски департамент в руското външно министерство, уточни миналата година, че участието на талибаните "абсолютно не означава" признаването им от Москва.


В понеделник руското външно министерство заяви, че в момента се работи по въпроса за отнемане на определението "терористична организация" на талибаните, като окончателното решение ще бъде взето от висшето ръководство на страната.


Въпреки че Русия не е признала официално талибаните, които поеха властта в Кабул през 2021 г. по време на заключителния етап от изтеглянето на американските войски, Москва беше сред първите, които установиха контакти и договориха бизнес сделки с новото правителство. Нито една държава не признава официално правителството на талибаните.


 За първи път талибаните идват на власт в Афганистан през 90-те години на миналия век, но са свалени през 2001 г. по време на водената от САЩ инвазия. Въстанието на талибаните продължава 20 години, като кулминацията е походът към Кабул през август 2021 г., по време на който международно признатият президент Ашраф Гани е принуден да избяга от страната.


След като отново поеха властта, талибаните обещаха да не допускат никаква дискриминация спрямо жените. Групировката обаче скоро прие набор от разпоредби, ограничаващи участието на жените в обществения живот. Този ход предизвика критики от страна на ООН и международните организации за защита на правата на човека.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.04.2024 21:57

    Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.