Альоша в Пловдив

Свързани новини

22.01.2024 16:03

Русия поиска от ЮНЕСКО да предотврати премахването на паметника Альоша в Пловдив

Видян 1660 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иван Мелников, заместник-председател на руския отдел на Международния комитет за защита на правата на човека и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, се обръща към генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле с молба да предотврати разрушаването на паметника на войника "Альоша" в Пловдив.

"Въз основа на апела Ви моля да предприемете мерки за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да поставите въпроса за осъждане на действията на българските власти за разрушаване на паметниците на освободителите и недопустимост на нарушаването на международното право, както и нарушаването на правата на националните малцинства и реабилитирането на нацизма", - се казва в апела на правозащитника към ръководителя на ЮНЕСКО.

Отбелязва се, че в момента депутатите от Пловдивския общински съвет разглеждат решение за събаряне (демонтиране) на паметника. По-рано в град София вече беше съборен мемориален комплекс - Паметникът на победата на Съветската армия, застрашени бяха и други мемориали.

"Това са исторически несправедливи решения, които противоречат на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, приета от Генералната конференция на ООН на 16 ноември 1972 г. Нещо повече, в редица съседни държави ВКБООН вече е наложил временни мерки в отговор на редица жалби и съгласно член 94 на комитета, който задължава властите да предотвратят разрушаването на паметниците и ги поставя под закрилата на ООН. Нещо повече, в София, след събарянето на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Административният съд на София-град постанови, че събарянето на паметника е било незаконно", се казва в жалбата.

В него се посочва също, че въпреки горните примери някои български власти продължават да разрушават паметници, без да се съобразяват със заповедите на Комитета по правата на човека и на българските съдилища.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 La Sagrada Familia de Mafia Bulgara 22.01.2024 21:35

    Под ботуша на Альоша ДС си оплете коша. Альошките не трябва да се премахват, а да се облепят с имотите и банковите сметки на ДС-ри и партийна номенклатура.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак