Руското министерство на отбраната заяви, че временното прекратяване на огъня ще започне в 10 ч.

Свързани новини

07.03.2022 10:53

Русия обявява нови маршрути за евакуация от украинските градове

Видян 896 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник Москва заяви, че отваря маршрути за евакуация на украински цивилни граждани в Русия на фона на продължаващата офанзива в страната, предаде RT.




Руското министерство на отбраната заяви, че временното прекратяване на огъня ще започне в 10 ч. местно време в понеделник, като се позова на "катастрофалната" хуманитарна ситуация на място.




Открит е безопасен проход от Киев до Беларус, откъдето бежанците ще бъдат транспортирани до Русия, съобщиха от министерството. От източните украински градове Харков и Суми, както и от Мариупол на брега на Азовско море, са създадени изходни маршрути към Русия. Москва предупреди Украйна да не пречи на цивилното население да напусне страната.


 


Тя също така заяви, че всякакви опити на украинската страна да прехвърли вината за подкопаването на хуманитарните усилия ще бъдат "безсмислени", тъй като Русия ще наблюдава евакуацията с помощта на безпилотни самолети.


 


От министерството съобщиха, че стъпката е предприета след телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и френския му колега Еманюел Макрон в неделя. Макрон заяви, че настоява за "прекратяване на огъня и защита на цивилното население".




Донецката народна република (ДНР), която се отцепи от Украйна малко след преврата в Киев през 2014 г. , смята Мариупол за част от своята територия. От осем години обаче градът е под контрола на Украйна. Миналата седмица силите на ДНР, подкрепяни от руски войски, ефективно обкръжиха Мариупол, съобщава RT.


 


Опитите да се организира безопасно преминаване от града в събота и неделя се провалиха, като и двете страни се обвиняваха взаимно. Градският съвет на Мариупол обвини Русия в обстрел, а Москва заяви, че украинските "националисти" използват цивилни граждани като "жив щит" RT не успя да провери независимо ситуацията на място.




Украйна съобщи за тежък обстрел в Киев, Харков и други градове, като обвини Русия, че е поразила жилищни райони. Руското министерство на отбраната обаче настоява, че тя е насочена само към военни обекти, като летища, части за противовъздушна отбрана и радарни станции.




По данни на ООН повече от 1,5 милиона души са избягали от Украйна на Запад, след като Русия нападна страната на 24 февруари.


 


 


Освен това 96 000 души са избягали в Русия в седмицата преди офанзивата, по време на разгара на конфликта между Украйна и ДНР, както и съседната Луганска народна република - друг субект, който се отдели от Украйна през 2014 г.




Москва твърди, че е била принудена да нападне Украйна, за да защити ДНР и ЛНР. Русия също така заяви, че се стреми към "демилитаризация и денацификация" на страната, без да уточнява, но даде да се разбере, че иска Украйна официално да стане неутрална държава, която никога няма да се присъедини към НАТО.




Киев заяви, че нападението е било напълно непровокирано, и призова международната общност за помощ. В отговор на офанзивата много страни, включително САЩ, Обединеното кралство и държавите-членки на ЕС, наложиха нови санкции на Русия.


 


 


 Снимка: ВВС


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец