Пред "Ведомости" министърът заяви, че Русия възнамерява да използва схема, подобна на тази, въведена за купувачите на природен газ, базирани в "неприятелски страни", за да заобиколи забраната на САЩ. Преди това министерството заяви, че дългът ще бъде изплатен в рубли

Свързани новини

30.05.2022 17:35

Русия обясни как ще плати дълговете си

Видян 4912 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Схема, подобна на тази, която Русия използва за получаване на чуждестранни плащания за природния си газ, ще бъде използвана за обслужване на държавния й дълг, обяснява министърът на финансите Антон Силуанов пред руски бизнес всекидневник. Длъжниците ще трябва да открият две сметки в определена руска банка, за да получат дължимото.




Русия отдавна използва контролираната от Запада финансова система за плащания, свързани с нейния дълг, но достъпът до нея беше ограничен от санкциите, наложени като ответна мярка за нападението над Украйна през февруари. Преди това Вашингтон разреши плащанията към руските притежатели на еврооблигации - първо с помощта на замразените си валутни резерви, а след това и с постъпления от външната си търговия - но миналата седмица Министерството на финансите на САЩ обяви, че дерогацията няма да бъде удължена.


 


Министърът заяви, че Русия възнамерява да използва схема, подобна на тази, въведена за купувачите на природен газ, базирани в "неприятелски страни", за да заобиколи забраната на САЩ. Преди това министерството заяви, че дългът ще бъде изплатен в рубли.




Газовата схема, която бе въведена, за да се гарантира, че плащанията в чуждестранна валута не се конфискуват от западните държави, изисква клиентите от "недружелюбни" държави да открият две сметки в руска банка. Плащанията се извършват в евро, след което се конвертират в руска валута.


 


 


"Механизмът за плащане по еврооблигациите ще работи по същия начин, но в обратен ред", каза Силуанов, като добави, че министерството скоро ще финализира споразумението и ще бъде готово да го представи на притежателите на дългови инструменти. Преди това министърът заяви, че Русия ще разполага с готов механизъм за изплащане на купоните по еврооблигациите до края на юли.




Американските ограничения имат за цел да попречат на Русия да обслужва държавния си дълг, което може да доведе до технически фалит. Но американски служители признават, че това ще бъде по-скоро символичен удар срещу Русия, който ще покаже предполагаемия статут на страната като парий на световната сцена.



"Ако Русия изпадне в неплатежоспособност, не мисля, че това ще доведе до значителна промяна в нейното положение. Те вече са откъснати от световните капиталови пазари", заяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Тя добави, че изтеклата вече дерогация е съществувала, "за да се осигури период от време за организиран преход и за да могат инвеститорите да продават ценни книжа".




Москва също омаловажи заплахата, като заяви, че пропуснатите плащания по държавния дълг, организирани от САЩ, биха били случай на финансова хитрост, която не отразява реалното финансово състояние на Русия. За разлика от болезненото неизпълнение на вътрешния дълг през 1998 г. , то няма да се отрази на вътрешната ситуация в страната, обясниха от финансовото министерство.


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката