Японският министър-председател Фумио Кишида (вляво), президентът на САЩ Джо Байдън и индийският министър-председател Нарендра Моди позират за снимки, докато пристигат на събитието за представяне на Индо-тихоокеанската икономическа рамка за просперитет в галерията Izumi Garden, 23 май 2022 г. , Токио.

Свързани новини

25.05.2022 09:25

Русия не е заплаха за региона и Индия иска да остане неутрална: Бивш министър-председател

Видян 1401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия "надделя", като гарантира, че в съвместното изявление със САЩ, Япония и Австралия не се споменава или осъжда Русия във връзка с конфликта в Украйна, заяви бившият външен министър Кануал Сибал пред руски медии. Сибал обясни, че погледът на "четворката" трябва да остане насочен към Индо-Тихоокеанския регион, а Ню Делхи не се кара с Москва.



Във вторник лидерите на Четиристранния диалог за сигурност направиха съвместно изявление след срещата на върха в Токио, Япония. Изявлението до голяма степен беше съсредоточено върху въпросите на сигурността в Южнокитайско море и Азия в по-широк план, а Украйна беше спомената накратко като "трагичен конфликт" и "хуманитарна криза", на които и четиримата лидери обсъдиха отговорите си.




Лидерите на страните от Четворката споменаха "зачитането на суверенитета и териториалната цялост", но не осъдиха и дори не назоваха Москва.




Сибал, дипломат ветеран, който е бил външен министър на Индия между 2001 и 2002 г. , заяви във вторник, че това не е случаен пропуск.


 


"Русия не представлява заплаха за стабилността и сигурността на страните от Индо-Тихоокеанския регион", обясни той. "Ето защо включването на Русия или конфликта в Украйна. . . ще бъде проблем, защото поне Индия няма да приеме подобно разширяване на дневния ред на Индо-Тихоокеанския регион. "


 


 


И в двете изявления Индия "не е допуснала включването на Украйна или Русия в смисъла на каквото и да било осъждане. . . освен споменаването на хуманитарната ситуация", продължава Сибал.




Въпреки че Белият дом прочете доклада от срещата на президента на САЩ Джо Байдън и министър-председателя на Индия Нарендра Моди в Токио във вторник, Байдън осъди "неоправданата война на Русия срещу Украйна", Моди не направи подобна декларация.




"Индия не е казала нищо за Украйна, изобщо не е казала", каза Сибал за двустранното изявление. Във връзка с комюникето на Четворката той добави, че "мнението на Индия е надделяло и ние няма да приемем никакво осъждане на Русия или каквото и да било негативно позоваване на Русия"




В отделно изявление от понеделник на Индотихоокеанската икономическа рамка - коалиция от 13 тихоокеански държави, свикана от САЩ, - в което Индия продължава да инвестира в руския Далечен изток и да купува руски петрол, не се споменават нито Украйна, нито Русия.


 


 


Като член-основател на Движението на необвързаните страни по време на Студената война, Индия оборудва армията си със съветски оръжия, без никога да влиза в съюз със СССР. Според някои анализатори 85% от основните индийски оръжейни системи и до днес са с руски или съветски произход, а във военната, икономическата и политическата област Ню Делхи и Москва все още официално определят отношенията си като "специално и привилегировано стратегическо партньорство".


 


 


Макар че САЩ предложиха на Индия нови оръжейни системи, а Байдън призова Моди да не увеличава покупките на руски петрол, Белият дом досега не е успял да привлече Делхи за санкции срещу Москва или за официално осъждане на руската военна операция в Украйна.




Не съществува "никакъв въпрос" за санкциониране на Русия от страна на Индия, каза Сибал и добави, че "Русия никога в историята не ни е санкционирала, но Западът ни санкционира от години, години и години"


 




"Индия ще спазва всички санкции, одобрени от Съвета за сигурност на ООН", заключи той. "Накратко, не, Индия няма да го направи. "


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби