"Същото нещо ще се случи и сега. Нещо повече, ние смятаме, че този процес вече е започнал."

Свързани новини

30.06.2023 14:48

Русия не дължи обяснение на Запада за бунта на Вагнер: Лавров

Видян 655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия не е длъжна да уверява Запада, че политическата ситуация в страната е стабилна след въстанието на частната военна група "Вагнер" миналата седмица, заяви външният министър Сергей Лавров.

Говорейки пред репортери, Лавров повтори, че "не сме длъжни да обясняваме каквото и да било на никого, да даваме каквито и да било уверения". Той заяви, че Русия "действа прозрачно", като добави, че както президентът Владимир Путин, така и други висши служители са коментирали бунта на Вагнер.

"Ако някой на Запад има някакви съмнения, добре, това си е ваш проблем", каза министърът.

Лавров каза още, че Русия винаги е излизала по-силна от предизвикателствата, които е трябвало да преодолее, като същевременно определи бунта като "нищо повече от неприятност".

"Същото нещо ще се случи и сега. Нещо повече, ние смятаме, че този процес вече е започнал."


Той също така заяви, че Москва има "сериозни съмнения относно здравия разум на много западни лидери". Въпреки че публично признават, че техните граждани страдат от конфликта в Украйна, тези лидери продължават да водят своята политика в името на това да помогнат на Киев да надделее над Москва, обясни външният министър. "Звучи ли това разумно? Отразява ли това националните интереси?"

Лавров отбеляза, че на фона на бунта на Вагнер много западни лидери твърдят, че фанелата на руската държавност се руши. Тази реакция, съчетана с изявленията, че въоръжаването на Украйна се е изплатило, по същество е равносилна на признание, че Западът "води война" срещу Русия, каза той.

Миналия петък шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руското министерство на отбраната, че е нанесло смъртоносен ракетен удар по един от лагерите на групировката, и се закани да отвърне на удара. Министерството отхвърли това твърдение.

В следващите часове отрядите на "Вагнер" окупираха части от южния руски град Ростов на Дон, като елементи на групировката се стремят да настъпят към Москва. В събота Пригожин спря похода в замяна на гаранции за сигурност като част от сделката, сключена с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.  

Във вторник руският президент Владимир Путин похвали военните и правоприлагащите органи на страната за това, че по същество са "спрели една гражданска война", като определи бунта като "предателство към нашия народ, към братята по оръжие, които се сражават на фронтовата линия" в Украйна.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби