Хонконг очаквано оглавява списъка със 73,8 на сто от трансакциите в юани, следван от Великобритания с 6,4 на сто.

Свързани новини

19.08.2022 13:12

Русия мина на юани за международните си разплащания

Видян 1031 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия рязко се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания, предаде Ройтерс. Ако не се брои самият Китай, пред Москва са само Хонконг и Великобритания, според разпространените данни.


Преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари Русия изобщо не фигурираше в списъка на страните, използващи юани за международни разплащания. Но заради наложените финансови санкции, на руските банки и компании се наложи да потърсят алтернативни пътища към световните пазари, посочва Ройтерс.


По данни на системата за международни разплащания СУИФТ през юли руски институции са участвали в 4 на сто от международните разплащания в юани. Това е сериозен ръст спрямо регистрираните 1,42 на сто през юни и 0 процента през февруари.


Хонконг очаквано оглавява списъка със 73,8 на сто от трансакциите в юани, следван от Великобритания с 6,4 на сто.


Скокът на Русия в списъка говори в подкрепа на твърденията, че международните финансови санкции работят и съумяват да изтласкат страната от базираната на долара глобална банкова система. Същевременно обаче растат и опасенията, че това само ще сближи Москва и Пекин, които и без друго гледат в една политическа посока.


Междувременно Русия разработи собствена разплащателна система, подобна на СУИФТ, създаде специални сметки за все още несанкционираните банки и продължава да продава важни суровини, като петрола, на много страни по света, включително Китай, Индия и Турция.


Последните данни на СУИФТ показват още, че рублата вече не е сред 20-те глобални валути, използвани за международни разплащания. През декември 2021 г. тя заемаше 16-то място с 0,3 на сто от общия обем. Очаквано тази класация се оглавява от американския долар, следван от еврото, британската лира и японската йена. Юанът заема пето място.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.