Руски танкер, натоварен със суров петрол, се отправи през арктическите води към Китай, тъй като Москва се опитва да разшири използването на Северния морски път в условията на западните санкции

Свързани новини

20.07.2023 18:00

Русия изпраща суров петрол към Китай през Арктика: Bloomberg

Видян 1032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руски танкер, натоварен със суров петрол, се отправи през арктическите води към Китай, тъй като Москва се опитва да разшири използването на Северния морски път в условията на западните санкции, съобщи Bloomberg.

Танкерът "Приморски проспект" от клас "Афрамакс", превозващ около 730 000 барела суров петрол "Уралс", е напуснал руското балтийско пристанище Уст-Луга на 11-12 юли, според данните за проследяване на кораба.

Корабът, построен през 2010 г. и собственост на руската корабна компания Sovcomflot, е проследен да плава на север до бреговете на Норвегия, като дестинацията му е посочена Rizhao в Китай, където е планирано да пристигне на 12 август, посочва изданието.

Ембаргото на ЕС върху морския износ на суров петрол, придружено от ценови ограничения за петрола и петролните продукти с произход от Русия, предизвика преразпределение на световните доставки на петрол. Миналата година, в рамките на няколко месеца, Москва пренасочи по-голямата част от петролните си потоци, които преди това отиваха към ЕС, към азиатските пазари - увеличи доставките за Китай и Индия за сметка на западните държави.

Новите дестинации обаче увеличиха времето за доставка с хиляди километри и оскъпиха превоза.

Използването на така наречения Северен морски път (СМП) може да съкрати пътуването с до две седмици или с около 30% в сравнение с южния маршрут през Средиземно море и Суецкия канал.

Русия желае Северният морски път, който минава през Северния ледовит океан край северното крайбрежие на страната и е най-краткият морски път между Източна Азия и Европа, да се превърне в основна транспортна артерия и инвестира значителни средства в неговата инфраструктура.

Понастоящем руската компания за ядрена енергия "Росатом", която разполага с флотилия от ядрени ледоразбивачи и обслужва маршрута, заедно с производителите на петрол проучва възможността за пренасочване на доставките на суров петрол от балтийските пристанища през Арктика.

Арктическият маршрут не се използва през зимата поради дебелия лед. Но вторият по големина руски производител на природен газ Новатек, който управлява проекти за втечнен природен газ на арктическото крайбрежие, планира да започне целогодишно плаване на изток по Северния морски път в началото на 2024 г.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак