Свързани новини

16.04.2015 16:04

Русия иска съд за поредните графити по Паметника на Съветската армия

Видян 1727 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Москва са възмутени от поредните графити върху паметника, който преди дни осъмна с надписи в синьо и жълто, гласящи "лустрация" и "демонтаж". За вандалския акт бяха задържани двама мъже - Манол Глишев и Кирил Чуканов, които по-късно бяха пуснати от ареста без обвинения. Оправдан за хулиганство ще бъде и Асен Генов, след като прокуратурата се отказа да поддържа обвинението срещу него. Блогърът е подсъдим заедно с Цветелина Сърбинска на втора инстанция за изрисуваните скулптури пред централата на БСП на ул. Позитано в София и надписа “БКП - позор”. Интересното в случая е, че ги защитава депутатът от мнозинството Атанас Атанасов.


По-скандален обаче е фактът, че Мирослава Тодорова беше „случайно“ разпределена за съдия по делото, а нейната неправителствена организация, също като на Асен Генов се финансира щедро от фондация Америка за България. Тодорова издаде оправдателна присъда, като отсъди, че няма събрани доказателства и изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а както я определя законът - израз на политическо мнение с художествени средства. Интересното в случая е, че тези трима души - Мирослава Тодорова, Асен Генов и Атанас Атанасов са най-големите борци за реформи в съдебната система, за да няма нагласени дела и да няма фалшиви осъдени. И тези действия за морални стожери като тях е уникална работа. Не по-малко внимание заслужава и коментарът на агента на 6-то управление на ДС Иво Инджев, който каза, че камерите около паметника на Съветсктата армия са диверсия, но не казва същото за камерите разположени 5 метра по-надолу на светофара на Орлов мост.


Ето защо сега Русия настоява за щателно разследване на оскверняването на паметника на Съветската армия в София. Това предаде ТАСС, като цитира разпространено изявление на руското министерство на външните работи. „Предизвиква съжаление фактът, че на фона на оперативните действия на органите на реда в София, настоящото ръководство на страната не за първи път демонстрира снизходително отношение към организаторите на подобни акции”, се отбелязва в изявлението на ведомството."Във връзка със случилото се, настояваме за щателно разследване на инцидента и за привличането към отговорност на виновните за оскверняването на паметника. Разчитаме, че официалните български власти най-накрая ще направят всичко необходимо, за да не допускат занапред подобни варварски акции, които нямат нищо общо с принципите на демокрацията и на свободата", се посочва в изявлението на руското външно министерство.

 

Припомняме, че миналия месец от РБ се заканиха да инициират местен референдум за преместване на паметника. Според задържаните и впоследствие освободени протестъри Манол Глишев и Кирил Чуканов, паметникът е символ на престъпен режим и трябвало да бъде премахнат от центъра на София. Не бива да забравяме обаче, че именно те двамата са щедро спонсорирани от фондацията Америка за България и бяха активни участници в окупацията на Софийския университет, както и в редица последвали вандалски прояви.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева