Свързани новини

13.11.2014 16:25

Русия и Китай сриват долара

Видян 1072 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия и Китай сключиха нов договор за износ на сибирски газ с равностойност между 90 и 100 млрд. долара, но изплащани във валутите на двете страни – рубла и юан. Това е първата им стъпка към прононсираното отвръщане от американската валута, което ще й нанесе огромни щети. Китай и Русия са двете най-големи доларови икономики в света, като не броим САЩ. Ударът по долара ще бъде мащабен и това е само началото. Смята се, че това е руският отговор на договореното между САЩ и Саудитска Арабия сваляне на котировки на нефта. Вчера той за първи път от 3 години падна 12 цента под 80 долара на барел.
Новината потвърждава декларираните напролет намерения на групата БРИКС за създаване на нова световна система на разплащания със собствена международна банка и стабилизационен фонд. Така ще бъдат ударени реално също Световната банка и Международният валутен фонд, които след Втората световна война бяха икономическата ръка на САЩ за налагане на желания от тях ред на планетата. Новата газова сделка е втора след тази за 400 млрд. долара, сключена през май при предишното посещение на Путин в Пекин. Китайците са извили ръцете на властелина на Кремъл за цените и той им е дал под 300 долара. Идеята на Русия е да покаже на Европа, че диверсификация може да има не само от страна на потребителите, но и на производителите. Според всички световни прогнози, до няколко години Китай ще изпревари САЩ като най-голям потребител на енергоресурси. ЕС далеч изостава от търговските си конкуренти.


Сближаването на Русия и Китай заплашва благополучието на американския долар, смятат световните икономически експерти. По време на неотдавнашната визита в Москва на премиера на Държавния съвет на КНР Ли Къцян, двете страни са потвърдили взаимното си желание максимално да увеличат взаимните разплащания в рубли и юани. Това вече е голям удар върху икономиката на САЩ, която отдавна вече не е господстваща. Още повече, след като през юли стана ясно, че развиващите се пазари ще създадат своя Световна банка, по време на срещата на на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) с капитал от 100   млрд. долара. „Плащанията в национални валути, във всеки случай, между такива партньори, като Русия и Китай, са много перспективна посока в  нашето сътрудничество. Това може да разшири възможностите ни във взаимната търговия и да окаже съществено влияние на световните пазари – и финансови, и енергийни”, подчерта Путин. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева